Református gyülekezeti ház

Szakrális épület
Somogy

A 84 éves épület állapota továbbra is kitűnő.
A reformátusok a várostól kapták meg ezt a telket, ahol 1928. fergeteg hava 17-én történt meg az épület alapkőletétele, és még ugyanezen év enyészet havában fel is avatták! Tervezője Lamping József, kivitelezője Hegedűs Dezső volt, stílusa leginkább késő szecessziós, de nyílásformái inkább historizáló, neoromán stílusúak. Az építés kisebb hiányosságai miatt azonban a presbitérium csak 1929-ben vette át véglegesen a házat.
Nem csak az egyházközség rendezvényeinek és hitoktatásnak adott helyt az épület, hanem pl. 1929-ben országos vadászati kiállítás is volt itt (a mellette a parkban rendezett gazdasági tárlat keretében), az 1950-60-as években pedig városi óvoda is működött benne.
1981-ben igen különleges szerepet kapott az épület: az ország első mozimúzeumba került ide! Földszinti részén azonban ,,igazi'' mozi is volt, ahol a 107 férőhelyes teremben vetítettek is filmeket.
1990-ben a múzeum anyaga átkerült a megyei múzeumhoz, az épületet visszakapták a reformátusok, de vállalták, hogy tovább működtetik a mozit (1991-től, Művészmozi néven). 1992-ben itt alakult meg az első kaposvári református iskola, majd 1994-ben itt rendezték meg a magyar filmklubok és filmbarátok országos találkozóját is.
Manapság nagyon divatos ez a 3D-s mozizás, de emlékszem, még általános iskolás koromban, valamikor 1996-7-8 táján egy iskolai csoporttal én is eljöttem ide és már akkor megnéztünk egy 3D-s filmet! Ilyen vízalatti világot mutatott be.
Az épület falán emléktábla, szövege:
,,Dr. MAGAY FERENC