Nagyatádi-Szabó-ház

Somogy

Felújított állapotú ház. A cím téves , mert Xantus u. 208 számon található. Kiállítás is van benne, csak nincs kiírva a nyitva tartás és hogy kit keressünk. A kertjében valamikori politikusok ültettek fákat pl. Torgyán József is.

"Nagyatádi Szabó István politikus, pártalapító, földművelésügyi miniszter szülőházát a restaurálás után megnyitották a látogatók előtt. Az egykori szülőház berendezése bepillantást enged egy kisparaszti család életébe, és tiszteleg a település híres szülöttének emléke előtt is. Nagyatádi Szabó István hat elemit végzett. A tehetséges fiú szülei szegénysége miatt nem tanulhatott tovább, napszámosként...

Az egykori szülőház berendezése bepillantást enged egy kisparaszti család életébe, és tiszteleg a település híres szülöttének emléke előtt is. Nagyatádi Szabó István hat elemit végzett. A tehetséges fiú szülei szegénysége miatt nem tanulhatott tovább, napszámosként dolgozott, 1884-87 között Budapesten katonáskodott, szakaszvezetőként szerelt le, 1889-ben választották meg községi bírónak. A protestáns és kurucos hagyományok és Kossuth Lajos munkássága hatottak rá leginkább, saját erejéből vált középbirtokossá, 1908-ban közreműködött a Somogy megyei Kisgazdák Egyesületének megalakításában, amelynek elnökévé választották, majd a Kisbirtokos Szövetség választmányi tagja lett, s a nagyatádi választókerület parlamenti képviselője egészen haláláig. Földművelődésügyi miniszterként megkezdte az Alföld fásítását, csatornarendszereket épített, bevezette az öntözéses művelést, elkészült az új bortörvény, átszervezték az erdészetet és a tejszövetkezeti hálózatot, téli mezőgazdasági iskolákat hoztak létre.Ennek a gazdag életpályának az emlékeit is őrzik a felújított szülői házban. "

Kossuth-szobor (0.253 km)