Köztemető (Simonffy S. és neje síremlék)

Plasztika
Hajdú-Bihar

Nagyon megdolgoztunk ennek a sírnak a megtalálásáért. Először is szakadni kezdett az eső, a netkapcsolatunk meg szakadozott. A temetőgondnokok nem tudták megmutatni, hogy merre vannak a sírok, hosszú idő után találtunk rá a neten, a táblák számára. A szemünkkel a táblák bejárása közben impozáns, szoborral ellátott sírt kerestünk. Másod sorban rosszul írtam ki a sír nevét csak annyit írtam, hogy Simonffy és neje, de a városunknak több híres Simonffy szülötte is volt(rokonok voltak), az egyik zeneszerző, a zeneiskola alapítója (Emil), a másik polgármester, aki részt vett az 1848/49-es harcokban (Imre), a harmadik királyi tanácsos, ügyvéd volt (Sámuel). Ők hárman két külön sírba vannak eltemetve, először Simonffy Imre és neje sírját találtuk meg, mely a 7/a ligetben van, ez is egy fekete obeliszk, de látszik, hogy egy régi kő talapzaton van, valószínűleg a régi síremlék leborult és újat emeltek a helyére. Később sikerült megtalálnunk Simonffy Sámuel és neje sírját, akikkel közös sírban van eltemetve a híres fiuk Emil. Ez a sír is egy fekete obeliszk, valószínűleg itt is leborult, eltört a régi síremlék és ezt állították a helyére. Az obeliszk két oldalán lévő nagyon régi kővázák is arra utalnak, hogy régen nem ez volt a sírkő. Ez a síremlék nagyon jó állapotban van, de 1-es osztályzatot adtunk rá, mert semmilyen a címben megnevezett plasztika nem található itt, és az eredeti sír nincs meg.

Ravatalozó (0.191 km)
Ary-villa (1.136 km)