Megújulásunk támogatója:  

Schmidl-síremlék

azonosító:
1082
törzsszám:
15915
szélesség (lat):
N 47° 28,758'
hosszúság (lon):
E 19° 10,684'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
TEMETŐ
eredeti főtípus:
temetkezési emlék
eredeti típus:
sírbolt
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
42533
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Schmidl-síremlék. Kozma u. 6., zsidó temetőben jobb 8. sírbolt, készült Schmidl Sándor és családja számára 1903-ban. Lechner Ödön és Lajta Béla közös munkája.
külső leírás:
Jelleg:
"Az építmény a temető fala mentén, hasonló családi sírboltok sorában kétoldalról szabadon áll, hátával a temetőfalnak támaszkodik. A sírbolt paraboloid ívű dongaboltozatos épület, amelyet elöl s hátul a boltozatnál szélesebb és magasabb, szélein szabad ívekkel formált fal zár le." A sírbolt alatt kripta helyezkedik el, tégla falazattal és téglaboltozatos födémmel. A felépítményt vasberon héj tartja. A homlokzatokat kék mázas, növény ornamentikát hordozó kerámiával burkolták. Bemélyedő mezőkben mozaikdísz található. A bejárati ajtó vasból készült, üvegezett. A kapu fölötti mezőben felirat: "Schmidl Sándor családja". Jobboldalt: "Tervezte Leitersdorfer Béla" A belsőben a falburkolatok a külsőhöz hasonlóan kerámia ill. mozaikdíszesek. A padlón márvány kriptafödél, körötte márványmozaik. A hátső falon márványtábla Scmidl Sándor és felesége születési és halálozási dátumával.
:
A temetőbejárattól jobbra levő sírboltok sorában elhelyezkedő, hátával a temetőfalnak támaszkodó, boglyaíves dongaboltozatos épület fodros, kék mázas kerámia burkolattal, mozaikdísszel, lemezdomborításos ajtóval. A belső dekoráció a külsővel megegyező technikájú.
Lajta Béla terve szerint épült Schmidl Sándor családja számára

Az építmény a temető fala mentén, hasonló családi sírboltok sorában kétoldalról szabadon áll, hátával a temetőfalnak támaszkodik. A sírbolt paraboloid ívű dongaboltozatos épület, amelyet elöl s hátul a boltozatnál szélesebb és magasabb, szélein szabad ívekkel formált fal zár le." A sírbolt alatt kripta helyezkedik el, tégla falazattal és téglaboltozatos födémmel. A felépítményt vasberon héj tartja. A homlokzatokat kék mázas, növény ornamentikát hordozó kerámiával burkolták. Bemélyedő mezőkben mozaikdísz található. A bejárati ajtó vasból készült, üvegezett. A kapu fölötti mezőben felirat: "Schmidl Sándor családja". Jobboldalt: "Tervezte Leitersdorfer Béla" A belsőben a falburkolatok a külsőhöz hasonlóan kerámia ill. mozaikdíszesek. A padlón márvány kriptafödél, körötte márványmozaik. A hátső falon márványtábla Scmidl Sándor és felesége születési és halálozási dátumával

Állapotjelentések

2017.11.06 11:30 piroska állapot: 4 - egyéb

További Lajta Béla által tervezett síremlékek:Kudelka Jakab, Lukács Zsigmond, a Váci úti temetőből átkerült 48-as honvédek síremléke, Schwarz ? síremlék(benőve).

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Gries-sírbolt (0.078 km)
Kupa étterem (0.661 km)
feszület (1.766 km)
határkő (2.329 km)
határkő (2.381 km)
határkő (2.465 km)