Püspöky-kúria

Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település szélén, domboldalon elterülő parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, szintváltós, kontyolt nyeregtetős épület. K-i oldalon alagsor és földszint, Ny-i oldalon földszint. K-i homlokzatának középtengelyében nyeregtetővel fedett, fűrészelt díszű, deszka oromzatú terasz. A villától ÉK-re egyhajós, polikrom téglaarchitektúrával díszített homlokzatú, Ny-i homlokzati tornyos kápolna (hrsz. 240/4) áll. A főút mások oldalán a villától D-re, majorsági épületegyüttes (hrsz. 239/1). Épült 1870-ben. A Valicka pusztai temetőben van Püspöky Grácián síremléke, a villa falán emléktáblája.
külső leírás:
A település szélén, kanyarban, domboldalban szabadon álló alagsor + 1 szintes, cserépfedéses, kontyolt nyeregtetős, főhomlokzatán fedett teraszos épület.

Mivel az épület dombon áll, a főhomlokzata előti, alagsor feletti teraszhoz magas lépcső vezet, míg a hátsó homlokzata földszintes. A teraszt faoszlopokon álló nyeregtető fedi, nyitott oromzatában áttört, fűrészelt díszítés. A homlokzat 3+1+3 tengelyes, szalageretes állótéglány alakú ablakok, egyszerű szemöldökpárkánnyal, középen kétszárnyú ajtó nyílik. Az alagsor bal oldalán ajtó nyílik, itt presszó működik.
É-i homlokzata két tengelyben állótéglány és kisalakú szellőzőablakot mutat.
K-i homlokzata 7 tengelyben a főhomlokzaton látott ablakokat, két ajtót illetve egy lőrésszerű ablkot mutat.
NY-i homlokzaton két ablak.

2020.10.17 09:58 Hargy állapot: 3 - koordináta: N 46° 37,881' E 16° 49,530' - pont: 149

Az utolsó (tanár) lakók évekkel ez előtt kiköltöztek (bérelték). Azóta a környezete nem gondozott, hibái kijavítatlanok maradtak. A területre nyitva hagyott kapukon be szabadon be lehet járni. A padlófűtés hibája következtében a padló felázott (Térfigyelő rendszer - szomszéd néni - információi alapján. A külső növényzet folyamatosan áztatja, nedvesen tartja a falakat ezért omladozni kezdett a vakolat. Az alagsor bejáratait betörték. A tető héjazat javítása sürgős lenne komolyabb beázás megelőzése érdekében.

kastély (2.193 km)
harangláb (2.261 km)