Lakóház és melléképület

polgárház
városi polgárház
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
A lakóház a 19. század végén épült. Az L-alaprajzú, kétszintes, alápincézett, nyeregtetős épület zártsorú beépítésben áll. Historizáló stílusú, mázatlan Zsolnay épületkerámiával díszített homlokzata a kisvárosias utcakép meghatározó eleme. A kapualj és a lakásbelsők architekturális festése a világi falfestészet egyik ritka példája.
külső leírás:
Pécs belvárosában, zártsorú beépítésben, az utcafronton, az ingatlan keleti szélén áll az L-alaprajzú főépület. Az épület alaprajzi rendszere építéskori.
Az 1+2+1 tengelyes főhomlokzatot kis kiülésű sarokrizalitokkal látták el. Ezeket a földszinten habarcsból formált sarokarmírozás, és sávozott falfelület hangsúlyozza. Az emeleten csak falsávozást találunk. Az ablakok egyenes záródásúak, a rizalitokban szélesebbek és hármasosztásúak, szemöldökpárkányuk alatt finom ornamentika. A déli, szélső tengelyben díszes kapuzat áll. Korinthoszi fejezetű féloszlopok tartják a gazdagon, maszkból kiinduló növényi indákkal díszített architrávot és fölötte a tört íves oromzatot. A háromszárnyú, faragott tagozatokkal díszített fakapu középső részén kovácsoltvas rács található.
A homlokzaton hangsúlyosak a vízszintes tagolóelemek: a konzolok tartotta főpárkány, a hullámszalag díszítésű övpárkány és az emeleti ablakok alatt végigfutó könyöklőpárkány. A rizalitok emeleti ablakai alatt ballusztrádsor van. Az ablakok keretelését az emeleten pilaszterek kísérik. A középen háromszögű, a széleken íves timpanonos oromzatok alatti szemöldöksáv gazdagon díszített. A homlokzati díszeket a Zsolnay-gyár mázatlan épületkerámiáiból alakították ki.
állapot leírása:
1987-ben az épületet életveszélyessé nyilvánították, a lakókat kiköltöztették. Az épület károsodásai az épület korából és a különböző eredetű vizesedésekből (csapadékvíz, belvíz, víz- és szennyvíz vezetékek meghibásodásai) származnak. A főépület udvari részén, a délkeleti sarokban lévő vizesblokk falai elbillentek a főépülettől, elhúzva a lépcsőházat és a kapualjat. A kapualjat és a folyosót faácsolattal dúcolták alá. A lépcsőház nyugati és déli falain vízszintes és ferde repedések futnak, melyeket a falak említett ázása és süllyedése okozott.
Az életveszély elhárítására és az épület átalakítására 2002-ben tervet készíttetett a tulajdonos, melyet a KÖH engedélyezett, hiszen az épület akkor már ideiglenes védelem alatt állt.

Jó állapotú, rendben lévő épület