Megújulásunk támogatója:  

Bruckner vízimalom

azonosító:
11306
törzsszám:
11145
szélesség (lat):
N 47° 41,042'
hosszúság (lon):
E 16° 33,690'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
feldolgozó ipar
eredeti típus:
élelmiszeripari üzem
eredeti altípus:
élelmiszeripari malom
jelenlegi kategória:
Ipari műemlék
jelenlegi főtípus:
feldolgozó ipar
jelenlegi típus:
élelmiszeripari üzem
jelenlegi altípus:
élelmiszeripari malom
megye:
Győr-Moson-Sopron
helység:
helyrajzi szám:
8608/1 (környezet: 8599/9, 8635)
település KSH kódja:
8518
földhivatal:
Sopron Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A Sopront és Sopronbánfalvát keresztülszelő Rák patak mellett szabadonálló, téglány alaprajzú, ötszögletű, nyeregtetős épület Utcai homlokzatához boltozott kapu csatlakozik. Patak felőli homlokzata mellett betonból készült kerékárok.
külső leírás:
A 18. sz. első felében épült, ötszögletű, tégla-kő vegyes falazatú épület.
É-i homlokzatán 3 tengelyben állótéglány, negyedik tengelyben négyzetes ablak. Az É-i homlokzathoz K-i oldalról boltozott kapu csatlakozik, ennek bal oldalán elfalazott gyalogkapu nyomai láthatók. A tengelyekben az ereszvonal alatt a két világháború között kialakított szellőzőnyílások. Az első tengelyben rácsos pinceszellőző.
K-i homlokzata D-i részén alacsony hajlásszögű félnyeregtetős épületrész áll (20. sz. II. fele), két tengelyében állótéglány ablakokkal, középen pinceszellőző. A nyeregtetős, oromfalas homlokzat D-i felén két állótéglány ablakok, alattuk pinceszellőzők. A harmadik tengelyben öt lépcsőfok magas teraszon ajtó nyílik, felette felülvilágító ablak. A homlokzat É-i részén nyeregtetős fa veranda. (két világháború között épült). A csonkakontyolt oromfalon két, szimmetrikusan elhelyezett ablak.
D-i homlokzat első, harmadik és negyedik tengelyében állótéglány ablakok, a másodikban fülkében ajtónyílás, felette felülvilágító nyílása.. A homlokzat Ny-i része előtt a felülcsapós vízkerék betonteknője. A homlokzat K-i felén a toldalék előszoba tömege. A D-i homlokzat középen néhány fokkal megtörik.
Nyugati homlokzat - telekhatár. A terepszint itt jóval magasabb, mint a lábazat. A homlokzat tengelyében egyetlen kisméretű ablak, és az ereszvonal alatt tetőszellőző.
állapot leírása:
Az épület rossz állapotban van.
A homlokzatokon a vakolat nagy foltokban hiányzik. A falakon több helyen szerkezeti repedések láthatók. A falakon talajnedvességből származó vizesedés nyomai láthatóak. A fedélszék, héjalás ép. A nyílásszárók asztalosszerkezetei rossz állapotúak.

Állapotjelentések

2009.02.08 11:40 hetykekutya állapot: 3 - koordináta: N 47° 41,041' E 16° 33,689' - pont: 5

Az épület rossz állapotban van, jelenleg talán nem is lakják. Éppen eladásra kínálják - így talán megmenekül az enyészettől.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.