Megújulásunk támogatója:  

Teleki-kúria

azonosító:
11410
törzsszám:
11067
szélesség (lat):
N 48° 10,404'
hosszúság (lon):
E 22° 5,804'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
277/3, 275 (környezet: 211/2, 212/3, 231/1, 231/2, 231/3, 271, 272, 273/1, 273/2, 274/1, 277/1, 277/6, 277/7, 277/8, 277/9, 277/10, 277/11, 277/4, 253/3)
település KSH kódja:
29975
földhivatal:
Kisvárda Körzeti Földhivatal
állapot:
Romos
rövid leírás:
Kúriaépület, 18. századi eredetű, 19. században bővítve; Kápolna, barokk, 18. század vége; Gazdasági épület, barokk eredetű, átalakítva; Kert, őspark
külső leírás:
Az L alaprajzú épület főhomlokzata az ÉK-i oldal. A homlokzat DK-i részét a hozzáépített kápolna takarja, melynek ÉNy-i homlokzatán lévő ajtaja is erre nyílik. A hattengelyes (a+a+A+a+a+a) homlokzat harmadik tengelyében van a bejárati ajtó, a 2-4. tengely előtt ÉK, DK és ÉNy felé oromzatokkal forduló mellvédes fatonác kapott helyet, melyhez kétoldalról kőlépcsők vezetnek fel. A festett, tagolt párkány a szintén kőporos vakolatú, egykor öttengelyes ÉNy-i homlokzatra is átfordul. E homlokzaton a második tengelyben lévő ablakot elfalazták, az ötödikben lévő ajtót pedig ablakká alakították. A szárny rövidebb oldalán lévő ajtó az egykori utolsó helyiségből kialakított lakásba vezet. Az ÉNy-i szárny mai, 4, alacsonyabb, vasrácsos ablakkal áttört homlokzata az itt húzódó tornácnak az 1930-as évek elején történt megszüntetésekor készült. A főszárny udvari homlokzatának középtengelyét ajtó töri át, ettől jobbra és balra egy-egy ajtó nyílik. Szintén ide nyílik a szárny végében levő szobából kialakított lakás ajtaja. E szoba két ablakkal néz DK felé.
A kápolna sárgára festett főhomlokzati oromzata mögött palaburkolatú tornyocska emelkedik. A keskeny, törtvonalú nyílással áttört oromzatba durván belemetsz a kúria eresze. Az épületrész sarkai lekerekítettek. Ajtaja felett körablakot nyitottak, akárcsak a DK-i végfalán. ÉK-i hosszfalát két, ívesen záródó ablak töri át.
állapot leírása:
A kúria, de méginkább a kápolna, meglehetősen elhanyagolt állapotban van. A beázó tetőzet miatt helyenként átlyukadt, vagy hamarosan átlyukad a mennyezet. Az ereszcsatorna helyenkénti hiánya, tönkremenetele következtében a fal tövébe folyik az esővíz, az elázott falakról válik le a vakolat. Az É-i sarokszoba falai megrepedeztek, az ÉNy-i szárny bejárati ajtaja körül pedig kidőlni készül a fal. (A lakók szerint ennek egy ma már nem használt emésztő lhet az oka.) Az ÉNy-i szárny végén lévő lakás kialakításaskor az ablakot kicserélték, a másik szárny végében lévő szoba lakói eltüzelték a nyílászárók tokborításait. A kápolna mennyezetének egy része leszakadt. 1997-ben az oltár mögötti körablakon bemászva berendezési tárgyai közül (porcelán-) szobrokat és (fénykép utánzatú) szentképket stb. vittek el.

Állapotjelentések

2010.07.20 12:01 guess.who állapot: 2 - koordináta: N 48° 10,417' E 22° 5,779' - pont: 16

Nagyon rossz állapotú épület, bár ennek ellenére jelenleg is laknak benne. Az egyik lakó elmeséléséből tudjuk, hogy ugyan elkezdődött a felújítása, de csak a korábbi cserépborítás leszedésére, és egy jóval kevésbé korhű lemezborításra futotta a pénzből, a falak és nyílászárók felújítása még várat magára különböző jogi és egyéb viták miatt.
Az egykori főbejárat márvány lépcsői és a fölötte levő tetőt tartó oszlopok szét vannak nyílva (bár gerendákkal megtámasztották valamennyire), az a rész a legéletveszélyesebb. A kis kápolna is kifejezetten romos, teljesen szétverve, kiürítve található. A falakon a vakolat mállik, több helyen már a téglák is mennek tönkre.
Érthetetlen, hogy a faluközpontban (csupán néhánytíz méterre a polgármesteri hivataltól!) két ennyire romos, rossz állapotú kúria is található, a felújításuk, karbantartásuk, állagmegóvásuk mégis elmarad. Pedig a faluba véletlenül ellátogató turista éppen ezeket fogja látni elsőként...

------------------------
Földszintes, klasszicizáló eklektikusan átalakított épület, melyet a Telekyek építtettek, akik a Czóbel és a Vay családdal álltak rokonságban. 1790-ben épült az eredetileg kisebb barokk épület. Bővítését 1820-ra tehetjük, eredeti alakját a 19. Század végi átalakítás során végleg elvesztette. Később lett a tulajdonosa Rézler György. A mellette lévő római katolikus kápolnát gróf Teleky Borbála építtette 1792-ben. Későbarokk stílusú, egyszerű kápolna, hullámosan ívelt oromzatában keskeny hegedűablakkal.
forrás: www.anarcs.hu

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Czóbel-kúria (0.113 km)
Lakóépület (5.056 km)
Lakóépület (5.093 km)
Lakóépület (5.115 km)