Megújulásunk támogatója:  

Lakóépület

azonosító:
11440
törzsszám:
11118
szélesség (lat):
N 47° 31,889'
hosszúság (lon):
E 21° 37,267'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
jelenlegi típus:
polgárház
jelenlegi altípus:
mezővárosi polgárház
megye:
Hajdú-Bihar
helység:
helyrajzi szám:
8260
település KSH kódja:
15130
földhivatal:
Debrecen Megyei és Körzeti Földhivatal
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
Az épület a 19. századi debreceni polgári építkezés jellegzetes példája. Főhomlokzatát magas, erőteljes párkányzata fölé ugró attikafal uralja, belső terei boltozatosak.
külső leírás:
Fésűs beépítésben álló, földszintes, L alaprajzú épület. Az utcavonallal párhuzamos és az É-i szárny arra merőleges nyeregtetejét hódfarkú cserép fedi.
Utcai, K-i homlokzatát magas, attikával koronázott kulisszafal alkotja. A homlokzat 1+3+1 tengelyes. A széles, egyenes záródású kapu az 1. tengelyben van, az 5. tengelyben ablakból átalakított ajtó nyílik, mely a gyógyszertárba vezet. A lábazatban az ablakok alatt pinceszellőzők. Az ablakok a homlokzaton végigfutó könyöklőpárkányra támaszkodnak, szalagkeretesek, magasan elhelyezett, minden homlokzati nyílást díszítő tagozott szemöldökkel zárulnak. A főpárkány összetett, felette attikafal.
A kapu és az első ablak között márványtábla, felirata: "A DEBRECENI HONVÉD ŐRZÁSZLÓALJ / EMLÉKTÁBLÁJA AZ ÉPÜLET / UDVARI SZÁRNYA FALÁBAN / VAN ELHELYEZVE." A homlokzatot kőporos vakolat borítja, a könyöklőpárkány alatt vörös, felette drapp színekben. A díszítőelemeket sárgára festették.
Az udvari homlokzatai lábazatosak. Az utcai szárny D-i oromfalán ablak és ajtó, Ny-i falán ablak, alatta pinceajtó nyílik, mellette kis kiülésű toldalék. Az udvari, É-i szárny K-i irányból 4+2 ablaktengelyes. Az első 4 tengelyben kétfelé nyíló, eredeti ablakok vannak, az 5-6. tengely nyílásai cseréltek, mélyen a falban ülnek, lapos, széles arányúak. Az udvari homlokzat falában emléktábla, felirata: "ITT ÁLLOMÁSOZOTT / AZ ÚJ MAGYAR HADSEREG ELSŐ ALEGYSÉGEKÉNT LÉTREJÖTT / PARTIZÁN ŐRZÁSZLÓALJ / PARANCSNOKSÁGA, / AMELYNEK KATONÁI 1945. MÁRCIUS 1-TŐL / A KORMÁNYHIVATALOKAT ÉS A FONTOSABB KÖZÉPÜLETEKET VÉDELMEZTÉK / Az emléktáblát a 30. évforduló / alkalmából a zászlóalj egykori / katonái állították."
Az É-i szárny Ny-i oromfalához épített toldalék félnyeregtetős, modern cseréphéjazatos tetejének gerince a főépületénél alacsonyabb. A tetőzete a két tömb találkozásánál épített faszerkezetes tornác fölé nyúlik. A toldalék K- i irányból 1+1+2+1 tengelyes, a 2. és 5. tengelyben ajtókkal. E toldalék mögött további alacsony tetőgerincű, félnyeregtetős melléképület áll.
A telek Ny-i határát a Hatvan utca 21. számú ház, a D-i határát az utca felől a szomszédos, Bethlen utca 2. számú ház, mögötte léckerítés határolja.

állapot leírása:
Az épület állapota kielégítő, tulajdonosai gondosan karbantartják. A falak néhol nedvesek.
átfedő műemlék:
Lakóépület (2009.09.20 19:30 fa-peti)

Állapotjelentések

2009.09.12 13:40 fa-peti állapot: 5 - pont: 5

A műemléképület gondozott állapotban van, homlokzata ép.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.054 km)
OTI épülete (0.060 km)
Lakóépület (0.088 km)
Lakóház (0.098 km)
Lakóépület (0.113 km)
Lakóépület (0.115 km)
Lakóépület (0.135 km)
park (0.140 km)