Népi lakóépület

Hajdú-Bihar
Berettyóújfalu Körzeti Földhivatal
Népi lakóház, 19. sz. vége.
Telekelrendezés
A lakóépület a település fő utcájában, a műemlék Bessenyei-házzal szemközt, enyhe kiemelkedésen áll. Az oldalhatáron álló lakóépület előtt nagy előkert található, mögötte soros elrendezésben, külön tetőszerkezet alatt istállók álltak, melyek közül a másodikat, az egykori marhaistállót néhány éve lebontották. A lóistálló jelenleg is áll. Mögöttük, ugyancsak soros rendben tyúk- és disznóól, valamint árnyékszék kapott helyet.
A telket egykor széles, vízszintes deszkás kerítés határolta, jelenleg keskenydeszkás léckerítés.
Alaprajz és tüzelőberendezés
Háromosztatú, szoba - konyha - szoba alaprajzú, középbejáratos lakóház. Udvari homlokzatán szarkalábas tornác húzódik, melynek középső részébe (az első szoba hátsó részén lévő falszakaszon) kamra épült.
A konyha fölött eredetileg szabadkémény terebélyesedett, melyet a 20. század közepén lepadlásoltak, s a pendelyt is elbontották a padlásról. Az első szobában (tisztaszoba) egykor hatalmas, kilenckenyeres búboskemence állt, amit az 1960-as években bontottak le - a kéménytestben még megtalálható a kémény szája.
Nyílászárói eredetiek, kis pallótokos ablakok. Az udvari homlokzaton két bejárati ajtó nyílik, egyik a konyhába, mellette a másik pedig a padlásfeljáróhoz. A felső részén üvegezett pitvarajtó előtt nagyméretű, léces, faragott végű verőce nyílik. A konyha terébe belóg a padlásfeljáró lépcső ferde síkja.
Építőanyagok és szerkezetek
A lakóépület falazata tapasztott, fehérre meszelt vályog. Födéme mestergerendás, keresztgerendás husángmennyezet, melyet alul tapasztottak és fehérre meszeltek. A mennyezet a pitvarban, a tájegység hagyományainak megfelelően, égszínkékre festett.
Az épület fölött nyeregtető húzódik, melynek fedése nádazott. Az utcai homlokzaton az oromzat egyszerű deszka, a hátsó oromzat meszelt patics.
Külső megjelenés
A falazat fehérre meszelt, a lábazat szürkére színezett. Az udvari homlokzaton kamrával megszakított tornác húzódik.
Melléképületek
A ház folytatásában két "ól" épült, az egyik a ló-, a másik a marhaistálló volt. A marhaistállót már lebontották. Az udvar végében tyúk- és disznóól, valamint az árnyékszék áll. Oldalkertjében egykor gémeskút állt, melynek mára csak kávája és bélésének téglafala maradt meg.

állapot leírása:
Az épület állapota fokozatosan romlik, mivel egykori lakója, aki rendszeresen karbantartotta, meghalt. A fokozatos állagromlás jeleként az istálló hátsó sarka beomlott, a pusztulást azonban nem vizesedés, vagy egyéb nehezen kiküszöbölhető probléma okozta, hanem pockok rágták ki a falazatot.

Nagyon szép állapotú ház, gondozott környezettel.

kapu (0.718 km)