Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11516
törzsszám:
16101
szélesség (lat):
N 47° 29,876'
hosszúság (lon):
E 19° 3,659'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
cím:
helyrajzi szám:
34247/2
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Kielégítő
rövid leírás:
A Dob utca és a Síp utca sarkán álló, zártsorú beépítést lezáró, egyemeletes, keretes beépítésű klasszicista lakóház. A mai épület két, korábban különálló épületet egybekapcsolva, 1836-ban Hild József tervei szerint épült. Az utcai homlokzatokon konzolos szemöldökű ablakok, a Síp utcai homlokzaton elváló homlokzatszakaszok. Egységes belső homlokzatok körbefutó vörösmészkő függőfolyosóval, kovácsoltvas korláttal. Kapualjból nyíló lépcsőházban félköríves lépcső, különleges csillagdíszes kovácsoltvas korláttal.

külső leírás:
Zártsorú beépítést lezáró, egyemeletes, keretes beépítésű klasszicista lakóház a Dob utca és a Síp utca sarkán.
A Dob utcai tizenegy tengelyes homlokzat földszintjének hatodik tengelyében egyenes záródású kapu nyílik. A Síp utcai homlokzat tizenhét tengelyes homlokzatának utolsó hat tengelyében alacsonyabb párkánymagasság, eltérő homlokzatalakítás. A Dob utcai homlokzat és a Síp utcai homlokzat első tizenegy tengelyében egységes homlokzatalakítást láthatunk. A sávozással, sarokarmírozással tagozott falfelületen egyenes záródású, álló téglány alakú ablakok, a földszinten egyszerű szalagkerettel, az emeleten mélyített tükrű szalagkerettel, konzolos szemöldökpárkánnyal. Az egyenes szemöldökpárkányt kétoldalt leveles-volutás konzol támasztja alá. A homlokzaton egyszerű lábazat, keskeny övpárkány és keskeny, vájatolt alsó tagú zárópárkány fut végig. A Síp utcai homlokzat földszintjének tizenegyedik tengelyében felülvilágítós pinceajtó.
A Síp utcai homlokzat jobb oldali, eltérő párkánymagasságú szakaszának hat tengelyében szintén sávozott falfelület, végigfutó egyszerű lábazat, keskeny osztópárkány látható. A zárópárkány konzolos díszű, a konzolok közt alsó felülete kazettás. A homlokzatszakasz első tengelyében mindkét szinten mélyített faltükör. Egyenes záródású, álló téglány formájú ablakok, a földszint negyedik tengelyében ajtó. A földszinten egyszerű szalagkeretes nyílások, az emeleten a másodiktól a hatodik tengelyig álló téglány formájú fülkébe helyezett, tagozott keretelésű ablakok, a falfülkében ülő ablakok fölött fekvő téglány alakú mélyített faltükör. Az emeleti első tengelyben az egyszerű szalagkeretű ablak fölött félköríves mélyített faltükör.
állapot leírása:
A kielégítő műszaki állapotú, ám rendkívül elhanyagolt épület udvarán jelenleg szórakozóhely működik. Az épület belső terei általában üresek, a szórakozóhely csak a pincét, illetve az utcai szárny emeleti részét használja. Az udvar felől a nyílások többsége be van falazva, az udvar fölé - a tetőről hulló cserepek felfogására - védőhálót feszítettek ki. A tetőről számos helyen leesett, elmozdult a cserép, így ázik az emeleti födém.

Állapotjelentések

2016.09.22 09:44 prozak01 állapot: 5 - pont: 3

Továbbra is kitűnő állapotú, szálloda üzemel benne

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.010 km)
Lakóház (0.016 km)
Lakóépület (0.020 km)
Lakóépület (0.032 km)
Lakóház (0.041 km)
Lakóház (0.058 km)
Lakóház (0.074 km)
Lakóház (0.085 km)
Hősök temploma (0.087 km)