Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11522
törzsszám:
16107
szélesség (lat):
N 47° 29,734'
hosszúság (lon):
E 19° 3,750'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
többlakásos lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
34511 (környezet: 11487/1)
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
állapot:
Felújítás / átépítés alatt
rövid leírás:
A kerület településrész-szerkezeti szempontjából jelentős kereszteződésben, hegyesszögű saroktelekre épült, zártsorú beépítést lezáró négyemeletes, 9/1/3+2+3+2+3 tengelyes, körbeépített udvaros, neobarokk bérpalota, mindkét utcai homlokzatán bejárattal. A homlokzatok találkozását hengeres sarokerkély teszi hangsúlyossá. A Dohány utcai oldalon 1930. k. épült újabb neobarokk kapuzat, címeres, bőségszarut tartó puttófigurával.
külső leírás:
Saroktelken álló, fszt + négy emeletes neobarokk lakóépület. A homlokzatok rusztikázottak, A 2. és 3. emelt között, valamint a negyedik és ötödik emelet között választópárkány húzódik, az épületet az ereszvonal alatt magas képszék zárja. Mindkét utcai homlokzat középtengelyében kapu nyílik, felettük az első és második emeleten balusztrádos erkélyek. Földszintjén, első és ötödik emeletén a nyílások félköríves lezárásúak, második és harmadik emeletének nyílásai egyenes szemöldökzárásúak. Második és harmadik emeletének ablakai háromnegyed-oszlopok tartotta egyenes, íves, illetve timpanonos lezárású szemöldökpárkánnyal keretezettek, az ablakkötényben balusztrád. Az első emeleten az ablakok felett maszkos zárókő. A negyedik emeleten az ablakok vékony profilozottan keretezettek. A homlokzatok találkozásánál henger alakú, négy szinten zárt, negyedik emeletén nyitott sarokerkély.
Az utcai szárny és az azzal párhuzamos hátsó szárny udvari homlokzatai árkádosak, az oldalszárnyak homlokzatai előtt függőfolyosók húzódnak. Az árkádsor ívmezőiben címerpajzs, oroszlánfej tondóban és ornamentális díszítés, az oszlopok közt balusztrád.
állapot leírása:
Az utcai homlokzatok épek.
Az épület utcai homlokzatai, a puttós portál, a kapualjak és a főlépcsőház restaurált, felújított állapotban van.
A két oldalszárny udvari homlokzatai újrafestettek. A másik két udvari homlokzat viszont felújításra vár, az egyik balusztrádszakasz hiányzik, az ornamentikák helyenként sérültek, részben hiányosak.

Állapotjelentések

2009.11.26 11:43 prozak01 állapot: 5 - pont: 4

Szép épület, nekem különösen az oszlopos díszítések tetszettek rajta.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.035 km)
Nyomdaépület (0.040 km)
Lakóház (0.043 km)
Lakóház (0.048 km)
Lakóház (0.066 km)
Lakóház (0.087 km)
Lakóház (0.096 km)
társasház (0.129 km)
Lakóépület (0.134 km)