rövid leírás:
Zárt utcavonalas beépítésben álló földszint + négy emeletes, körülépített udvaros lakóépület épületszobrászati elemekkel gazdagon tagolt főhomlokzattal, domborított rézlemezzel burkolt kapuval, maratott üvegű ablakokkal a lépcsőházban és a lakásokban. Épült Löffler Samu Sándor tervei alapján.
Zárt utcavonalas beépítésben álló földszint + négy emeletes, körülépített udvaros lakóépület.
Főhomlokzatának földszinti része öttengelyes, szélein egy-egy eredeti asztalosszerkezetű üzletajtó, beljebb egy-egy hasonló kialakítású üzletablak figyelhető meg, a középtengelyben gazdagon díszített, lizénák által közrefogott bronz rátétes bejárati kapu nyílik, szemöldökében négyzetes zárókő imitációval.
A hattengelyes 1. emeleti szakasz szélső nyílásai féloszlopok által közrefogottak, mellvédjük két oldalán gyermekalakok által közrefogott maszkok állnak. A középtengely két oldalán álló ablakok szintén szecessziós asztalosszerkezetűek, fonott féloszlopokkal keretezettek. A szélső 2-2 tengelyt erőteljes kiülésű szemöldökpárkány kapcsolja össze. A középtengely 2 nyílása enyhén mélyített, spiráldíszítésű korongokkal díszített faltükörben áll, kannelurás mellvéddel, a szemöldökben füzérdíszes medaillonnal. A kaput közrefogó lizénák felnyúlnak az ablakok felső harmadáig, tetejükön Atlasz-pár áll, közülük a bal oldali töredékes.
A négytengelyes 2. emeleti homlokzatszakasz szélső nyílásai keretezetlen, állótéglány ablakok, cseppdíszes szemöldökkel, könyöklőjük előtt kovácsoltvas virágtartóval. A szint két középső nyílása 1-1, a nyolcszög három oldalával záródó zárterkély.
Hasonló kialakítású a szintén négytengelyes 3. emelet, azonban itt a szélső nyílások félköríves záródásúak, mellvédmezőjükben vakolatdíszítéssel, a középső két tengely előtt pedig kovácsoltvas mellvédkorláttal ellátott erkély áll.
A manzárdtetőben elhelyezett 4. emelet kéttengelyes, az egyes tengelyek enyhén mélyített faltükörben elhelyezett négyes kapcsolt ablakok erőteljes osztókkal elválasztva, törtívű párkány és kovácsoltvas virágtartó által összefogottan.
A síkmennyezetes kapualj oldalfalai kétharmadukig vörösesbarna csempével kirakottak, feljebb és a mennyezeten stukkódíszek.
A kapualjból eredeti asztalosszerkezetű, üvegezett ajtó vezet a minden oldalán körülépített udvarra. Az udvari homlokzatok előtt - a bal oldali szárny kivételével - minden szinten függőfolyosó fut végig. Mellvédkorlátjuk kovácsoltvasból készült, nívós kivitelű, eredeti szerkezet.
állapot leírása:
Az épület állapota kielégítő, a homlokzatot díszítő elemek megvannak, vagy rekonstruálhatók. Külön figyelmet érdemelnek a lakásokban még meglévő eredeti nyílászárók, valamint maratott ablaküvegek, utóbbiak néhol még a lépcsőházban is megvannak.

Nagyon szép, díszes épület, a kapu környéke még szennyezett.

"Schiffer-ház" (0.071 km)