Somogy
helyrajzi szám:
313 (környezet: 102, 230, 340, 17/1, 15, 338, 314, 342, 231, 232/2, 308, 307, 232/1, 88, 99, 103/1, 103/2, 100, 298, 104/1, 104/2, 297, 299, 306/1, 306/2, 305, 304, 303, 302, 300, 234, 235, 236, 237, 229, 309, 315, 317, 324/2, 322/1, 322/2, 8/7, 8/8, 8/9, 8/10, 8/11, 8/12, 8/13, 323, 339, 1, 281/8, 392/1, 392/5)
20473
Kaposvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, egyszintes, magasföldszintes, L alaprajzú épület. Utcavonallal párhuzamos nyeregteteje cseréphéjazatos, az udvari szárny félnyeregtetejét cserép fedi. Az utcai homlokzat 1+2+1+1 tengelyes.
Az épület Kaposvár 19. század közepén kialakuló, városiasodó, zártsorú beépítésű, késő-klasszicista, romantikus és eklektikus stílusban épült házainak sorába illeszkedik. Az 1862 és 1865 között épült lakóház romantikus stílusú.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló, egyszintes, magasföldszintes, L alaprajzú épület. Utcavonallal párhuzamos nyeregteteje cseréphéjazatos, az udvari szárny nyeregtetejét műpala fedi. Az utcai homlokzat 1+2+1+1 tengelyes. A szegmensíves kapu az 5. tengelyben nyílik. A lábazat magas, tengelyenként pinceablakokkal áttört. A 2-3. tengely kis kiugrású rizalitban áll, a karcsú ablakokat a lábazattól a párkányzatig húzódó vakolatsávok keretezik. A rizaliton kívül a homlokzat nútozott. Az ablaknyílások szegmensívesek, konzollal képzett könyöklőre támaszkodnak, köténydíszük virágmotívumos. Két oldalon karcsú, vájatolt vakolatkeret húzódik a magasan elhelyezett, konzolokkal alátámasztott szemöldökpárkányig. A párkány alatt a rizalitban csillagmotívum, tetején pálmalevél látszik, az ablakok felett, a főpárkány fríze alatt cseppszerű, 3 gótikus mérmű-motívummal áttört díszítményt helyeztek el. Az 1. és 4. tengely ablakai szélesebb kialakításúak. Díszítményeik a rizalit nyílásaihoz hasonlóak, de szemöldökük alatt rozetta, tetején pedig virágmotívum látható. A párkányzat alatti sávot 2 csepp-motívummal keretezett 4 mérmű-dísz töri át. A főpárkány kis kiülésű. A kapu két oldalán hengeres, kúposodó kerékvetőket építettek a falazatba, a nyílást váltakozó, díszítetlen és fehérre festett, vakolatdíszes kváderezést imitáló mezők keretezik. Az ajtó felett az 1. és 4. tengelyt díszítő mérműves motívum jelenik meg.
Az udvari homlokzat 1+2+1+1 tengelyes. Az első tengelyben a kapu, a 4. tengelyben ajtó nyílik. Lábazat nincs, a nyílások kereteletlenek, a párkány egyszerű, ívelt. Az udvari szárny főépület felé eső részén ajtó, beüvegezett, 2 hengeres oszloppal díszített tornác, majd további ajtó és ablaknyílások láthatók. A lábazat festett, a bejárati ajtó fölé előtetőt szereltek, a párkányzat egyszerű.
Az udvari szárny végéből lépcsőn lehet a dongaboltozatos pincébe jutni.
A telek végében, az utcavonallal párhuzamos, téglány alaprajzú, nyeregtetős melléképület áll.
A kapualj laposfedésű, magas lábazat és 3-3 lizénapár tagolja.
állapot leírása:
Az épület láthatóan statikailag kielégítő állapotban van. Csak az utcafronti homlokzat mögötti két szélső szoba északnyugati és délnyugati sarkánál látszik néhány vékony repedés. Az utcai homlokzaton néhol kisebb darabok hiányoznak a vakolatból, de ezek könnyűszerrel pótolhatók. A kapu homokkő kerékvetői azonban erősen elkoptak, ezeket cserélni kell. (Műemléki értékvizsgálat, Balázsik Tamás Lásd: IV.11. ponthoz mellékelve)

Nagyon szépen felújított, kitünő állapotú, gyönyörű épület.

utcai homlokzat (0.014 km)