Megújulásunk támogatója:  

Járási Hivatal

azonosító:
11710
törzsszám:
11260
szélesség (lat):
N 47° 35,941'
hosszúság (lon):
E 19° 20,859'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
közigazgatási épület
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
közigazgatási épület
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
403 (környezet: 402)
település KSH kódja:
32559
földhivatal:
Gödöllő Körzeti Földhivatal
állapot:
Használaton kívül
rövid leírás:
1912-ben, Jánosházy László tervei alapján szecessziós stílusban épült, belső udvaros, emeletes, nyeregtetős épület, a Szabadság tér-Dózsa György út kereszteződése felé hangsúlyos sarokrizalittal fordul. Az 1960-as években a földszintes udvari szárnyakat egy lapostetős emelettel megemelték. Később Járási bíróság, majd járási hivatal, a földszintjén kisebb üzletek, kávéház, és népbolt volt az épületben. Kiürítése előtt utoljára pártok irodái voltak az épületben.
külső leírás:
Utcai homlokzatok
A városközpontban, a Dózsa György út és a Szabadság tér kereszteződésében, frekventált helyen álló emeletes, négyzetes belső udvart két utcai és két (eredetileg földszintes) udvari szárnnyal körülvevő, nyeregtetős épület. Az épület sarka oromzatos rizalittal, hagymakupolában végződő sátortetővel hangsúlyozott.
Az épület D-i szárnya 13 (2+5+5+1) tengelyes Az 5 tengely széles, kis kiülésű középrizalit középső három tengelye felett háromszögletű oromzat áll. A középrizalit középső egy-egy tengelyében, csakúgy, mint a homlokzat első két tengelyében, ikerablak nyílik. A homlokzat utolsó tengelye a toronyszerű épületsarok-kiképzés egyetlen nagy, íves ablaka. Az épület sarokrizalitjának oromfalai végeit egy-egy, összesen 3 urna díszíti.
Az épület K-i szárnya 1+7+2 tengelyes. A kezdő tengelyben a fent leírt sarokrizalit, a következő 7-ben egy ikerablak, majd 6 szimpla nyílik. A homlokzat utolsó két tengelye kis kiülésű, háromszög-oromzatos, kisebb, hagymakupolában végződő sátortetővel fedett sarokrizalit két ablaka. A hetedik tengelyben kosáríves kapualj nyílik.
A két sarokrizalit sátortetős fedélszéke fémlemezfedésű. A földszint nyílásai - üzletportálok és kirakatok - egyenes záródásúak, az emeleti ablakok egyenes szemöldökzáródása a sarkokon lekerekítettek.
A földszinti üzletportálok némelyikén és a kapun szecessziós vasrács látható. A z erőteljes sarokrizalit oromzata az archív képek tanúsága szerint csüngő füzérdísszel volt ékes, mely nyomokban ma is látható. Épen megmaradt az emeleti ablakokat felülről keretező húzott párkány.

Udvari homlokzatok
Habár a kapu homlokíve kosárgörbét mutat, a kapualj síkmennyezetes. Udvari homlokzatai az utcainál egyszerűbbek, dísztelenebbek. Az emeletet vékony övpárkány választja el a földszinttől. Az emeleti ablakokat a sárga homlokzaton vörös festéssel kialakított, az övpárkány felett futó, de az ablakokat felülről keretező szalag futja körbe.
Az udvari szárnyakat az 1960-as években egy emelet ráépítéssel bővítették. ÉNy-i szárnya árkádos. Emeleti négyzet alakú ablakait vörös szalag keretezi.

állapot leírása:
Az épület a többszöri funkcióváltás miatt eredeti tömegét és kialakítását őrzi. Az amortizáció ellenére jól láthatóak a szecessziós jegyek.
Az épület műszaki állapota folyamatosan romlik, a pincében áll a víz, a tetőhéjalás meghibásodása miatt az épület beázik. A sarokrizalitok erkélylemezeit az aládúcolás tartja.

Állapotjelentések

2023.01.01 14:25 klo állapot: 5 - pont: 25

Továbbra is nagyon jó állapotban van, a funkció is változatlan.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Hamvay-kúria (0.096 km)
Lakóépület (0.105 km)
Lakóépület (0.143 km)
Patika-ház (0.147 km)
Mária-oszlop (0.153 km)
Lakóépület (0.157 km)
Lakóház (0.164 km)
Üzletek (0.168 km)