Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
11731
törzsszám:
11233
szélesség (lat):
N 46° 4,657'
hosszúság (lon):
E 18° 14,378'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
megye:
Baranya
helység:
helyrajzi szám:
16570/2
település KSH kódja:
19415
földhivatal:
Pécs Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
A Katalin és Király utcák találkozásánál áll az egyemeletes, csonkakontyos nyeregtetejű barokk eredetű lakóház, mely feltehetően a 18. század végén épült. Az épület tömege őrzi a 18. század végi kialakítást, tetőformája, zárópárkánya és íves sarokalakítása is eredeti. A boltozatos földszint felett síkmennyezetes emeleti terek találhatóak. Az épületet feltehetően az 1930-as években radikálisan felújították, a nyílászárókat feltehetően ekkor cserélték ki, s ekkor készült hozzá a Katalin utcai toldalék, melyből most a lépcsőház nyílik.
külső leírás:
Zártsorú beépítésben álló, egyemeletes, csonkakontyos tetejű saroképület a Király és a Katalin utcák találkozásánál. A Király utcára 3 tengelyes homlokzat néz, földszintjén 3 félköríves kapu látható (melyek közül a középsőt befalazták), az osztópárkány fölött az emeleten 3 szalagkeretes ablak kapott helyet, alatta köténydíszként téglalap alakú négyzetbe foglalt rombusz. A szintet széles zárópárkány zárja.
A Katalin utcai homlokzat 2 tengelye távol helyezkedik el egymástól. A déli tengely földszintjén egykoron talán félköríves - a déli homlokzatnál kisebb - ajtó állhatott, helyén jelenleg könyöklővel ellátott befalazott ablak található, fölötte egy vakablak. Az északi tengelyen alul és felül is ablakok helyezkednek el, az emeleti mellett pótlólagosan kialakított kisablakkal. Ezzel megegyező méretű padlásablakok helyezkednek el a csonkakontyos nyeregtető homlokfalán. Ehhez csatlakozik északkelet felől egy toldalékrész, melyet valószínűleg a 30-as években építhettek. Ezen sem a párkányok, sem az ablakok alatti díszítés nem került megismétlésre, mindösszesen az ablak mérete egyezik a többivel. Az alsó zóna terméskővel burkolt, s itt található az épület bejárata is.
állapot leírása:
Állapota közepes. Igen rég óta nem volt tatarozva, ezért - és nyílván az ázások következtében is - pereg a vakolat. A beázások nyomait látni a lábazaton (különösen a Katalin utca felé eső oldalon) és a tető homlokfalánál. A beázások elsősorban a tető és a hiányos, illetőleg hibás ereszek miatt következtek be. A Király utcai homlokzat földszinti szakaszát pár éve átfestették.

Állapotjelentések

2010.11.01 11:53 ngabi állapot: 3 - pont: 15

Saroképület, üzletekkel, elhanyagolt állapotban.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.231 km)
Lakóház (0.249 km)
Lakóház (0.250 km)
Lakóház (0.291 km)
Lakóház (0.322 km)
Lakóház (0.333 km)
Iskola (0.336 km)
Lakóház (0.337 km)
Lakóház (0.344 km)