Megújulásunk támogatója:  

Gizella-kastély

azonosító:
1246
törzsszám:
15776
szélesség (lat):
N 47° 30,409'
hosszúság (lon):
E 19° 9,561'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
100040
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Gizella-kastély, földszintes, 1790 körül, melléképületekkel.
:
Domboldalon elhelyezkedő, váltószintes kastély. Az Egyenes utcai oldalon a kertre (Ny-ra) néző főhomlokzat egyemeletes, az udvarra (K) néző homlokzat földszintes. A terveken az udvar felől szemlélve jelölik a szinteket: földszint, pince, mélypince. A két raktusos kastély Ny-i homlokzatát erőteljes középrizalit, K-i homlokzatát portikusz tagolja. Az épületet nyeregtető fedi, a héjazata hódfarkú cserép. Az ablakok álló téglány alakúak, kőkeretesek. A 3+3+3 tengelyes Ny-homlokzatot kőből készült főpárkány maradványa koronázza. A középső tengelyben két konzol tartotta kőerkély található, kovácsoltvas korláttal. A K-i oldal portikuszát négy toszkán oszlop tartja, egészében kőből készült portikusz tagolja. A háromszögű timpanonban címer G. Z. monogrammal. Az udvar É-i oldalán földszintes, két traktusos, fa tornácos gazdasági épület áll, amely eredetileg L-alaprajzú volt. Az É-i irányban húzódó szárny maradványa a három hajós, boltozott istálló öt boltmezőjének romja. (6 db toszkán kőoszlop in situ, az oldalfalak mentén húzódó kővályúk elemei 9-10 db, részben in situ)

Domboldalon elhelyezkedő, a keleti oldalon levő udvar felől földszintes, a nyugati oldalon levő kert felől egyemeletes, téglány alaprajzú, két traktusos épület. A nyugati homlokzaton erőteljes középrizalit erkéllyel, a keletin portikusz négy toszkán oszloppal. Az udvar északi oldalán két traktusos, fa tornácos gazdasági épület áll, amelynek keleti vége az egykor észak felé folytatódó, három hajós, kőoszlopos, csehsüveg boltozatos istálló csonkja.
Építtető: gróf Festetich János.

Állapotjelentések

2016.03.11 08:30 fbobee állapot: 5 - pont: 12

Állapota változatlan, gondozott, lakott. A kerítésről néhány helyen mállik a vakolat.

Mivel most nincsenek még levelek a fákon, a korábbi képekhez képest jobban látszik az épület. A kaput ábrázoló képek a Margit utca felőli oldalon készültek reggel, az épületet ábrázolók az Egyenes utca felől délután.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

határkő (0.481 km)
Lakóház (0.761 km)
határkő (0.783 km)
Lakóház (0.841 km)
Lakóház (1.126 km)
Üzlet (1.142 km)
Lakóház (1.207 km)