Evangélikus nagytemplom

ev. templom
Békés
Békéscsaba Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Evangélikus nagytemplom, klasszicista, épült 1807-1824 között, copf és empire elemek felhasználásával. Toronysisakja eredetileg párnatagos volt, amit 1843-ban leegyszerűsítettek. A templom tervezői és építői Pumberger Ferenc, Hoffer Ferenc és Czigler Antal voltak. A tiszta szerkesztésű teremtemplom belül két karzatszinttel épült, a második karzatszint előtt az ablakok függönyfalként haladnak el, a körbefutú karzatok négy sarkában egy-egy független szerkezetű csigalépcső fut. A hajó K-i végében áll Dunaiszky Lőrinc 1822-ben készített szószékoltára, tetején a hit, remény és szeretet szoborallegóriáival.

A templombelső teljes felújítása folyik. Pár nappal az érkezésem előtt még az egész belső tér fel volt állványozva, erről a lelkészigazgató tájékoztatott.
Este voltam ott, külső képeket azért nem tudtam készíteni.