Hönig-kastély

Encs Körzeti Földhivatal
Volt Hönig-kastély, késő barokk, 18. sz. vége. Művelődési ház, iskola, könyvtár.

Az épület sajnos jól láthatóan üresen, pontosabban funkciótlanul áll, ennek megfelelően állapota lassan romlik (vizes, beázó foltok, málló vakolat). Nem üres, ugyanis egyes helyiségekben limlomok, régi iratok látszanak, melyen vélhetően az egykori hivatali funkció maradványai. Az új polgármesteri hivatal egyébként a kastély előtti aprócska épületben működik, melyet talán egykori gazdasági épületből alakíthattak át. A korábbi kastélyparkból mára már nem túl sok maradt, egy-két fa jelzi még, hogy mi lehetett itt valamikor... A terület bejáratán egy igen romos gazdasági épület áll, talán magtár lehetett - most azonban szintén jórészt üres vagy limlomokat tárolnak benne. Nagy kár, hogy az önkormányzat nem fordít gondot legalább a karbantartásra, holott lehetne értelmes funkciót is adni az épületeknek és a parknak is, amelyre akár pályázati forrásokat is lehetne szerezni. Idegenforgalmi szempontból sem lenne oktalanság, hiszen a Cserehát aprófalvaiba egyébként is nehezen jutnak el a turisták - ha meg nincs számukra vonzó látnivaló, akkor egyáltalán nem... :(