Megújulásunk támogatója:  

Református templom és fa harangtorony

azonosító:
3177
törzsszám:
1004
szélesség (lat):
N 48° 26,958'
hosszúság (lon):
E 20° 44,188'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
ref. templom
megye:
Borsod-Abaúj-Zemplén
helység:
helyrajzi szám:
199
település KSH kódja:
16753
földhivatal:
Edelény Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom és fa harangtorony. A templom román stílusú, 12-13. sz.-i; gótikus, 14-15. sz.-i részletekkel. A szentélyben és a diadalíven falképek, román és gótikus, 13-15. sz. Berendezés: festett fakarzatok, barokk, 1777. Szószék, 1801. A különálló

Állapotjelentések

2016.12.26 12:25 fehér állapot: 4 - pont: 38

A szalonnai református templomban a mai napot megelőzően 2 évvel jártam utoljára. Sajnos, az eltelt időszakban az állapota kívül és belül is romlott, a vakolat meglazult, piszkosodott és vizesedés jeleit mutatja. A templombelsőben a falfestmények is megkoptak egy kissé, halványabbak, kontúrjuk bizonytalanabb.
Ezzel együtt az épület és a környezete gondozott, tisztán tartott, rendezett.
A templomról:
Építésének idejére vonatkozó adat nincs, a régészeti kutatások eredményeképpen megállapították, hogy eredetileg egy 11. századi rotunda volt, amit torony nélküli körtemplommá alakítottak át. A 13. és a 14. században bővítették egy szabálytalan alaprajzú hajóval.
A templomot 1562-ben a törökök feldúlták, felújítása során új zsindelytetőt kapott, végül 1765-ben megépítették a 15 méter magas, barokk stílusú galériás tornyú fa haranglábját. Az egyhajós, keleti fekvésű középkori templom átalakított állapotban maradt ránk. A jelenlegi formája köríves szentéllyel épült rotunda bővítéséből származik.
A templom belső falfelületét eredetileg gazdagon, erőteljes színekkel festették, a freskóknak megmaradt részei erősen töredékesek, a szentélyben már alig láthatóak. A körtemplom jobb oldali falán az Antiochiai Szent Margit legendáját megörökítő falkép a 13. századból való.
A diadalívet a szepességi származású András mester festette. A kör alakú mezőkben próféták mellképeit örökítette meg, az ívzáradékban az Isten Báránya látható.
A templom 1589 körül már a reformátusok kezén volt, ekkor a freskókat lemeszelték, csak az 1970-es években végzett rekonstrukció során váltak újra láthatóvá a falfestmények.
Kiemelt jelentőségű az 1777-ben készült festett, barokk stílusú berendezése, a gazdagon díszített, 1801-ből származó szószék és korona, melyek az észak-magyarországi festőasztalosság legszebb remekei közé tartoznak.


Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.


Kapcsolódó Légből kapott képek

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település középkori eredetű temploma egy rotunda átépítése és kibővítése révén nyerte el a ma is látható formáját. Belső terein értékes freskótöredékek maradtak fent.