Jankovich-kúria és parkja

helyrajzi szám:
194/24, 194/25, 194/26, 194/27, 194/28, 194/29 (környezet: 194/2, 194/5, 194/7, 194/8, 194/10, 194/11, 194/12, 194/13, 194/14, 194/15, 194/16, 194/17, 194/18, 194/19, 194/20, 194/21, 194/22, 194/23)
9900
Dunaújváros Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Jankovich-kúria és parkja, barokk, 1756. Részben átalakítva és bővítve 1798-1801 között. Baromfitenyésztő Váll. irodái.
:
Nagy parkban szabadon álló észak-déli hossztengelyű, téglány alaprajzú, cseréppel fedett kontyolt nyeregtetős, részben alápincézett épület, délnyugati sarkához "L" alakban csatlakozó toldalékkal, az ahhoz kapcsolódó, a belső udvarra vezető kapuval, valamint a terület északi részén szabályosan elhelyezett gazdasági épületekkel.
Nyugati homlokzata előtt kilenc kosáríves nyílású árkádsor fut, hasáb alakú talapzaton álló zömök, hasas oszlopokkal. A vízszintes és függőleges vakolatsávozással díszített keleti homlokzat középtengelyétől kissé balra négy oszloppal alátámasztott portikusz áll. A homlokzatok ablakai kőkeretes, hatszemes ablakok, szemöldökük fölött törtívű vakolatdíszítéssel. A bejárati ajtók felett felülvilágítók, egy részük mára elfalazva. Az északi bütü hasonlóan díszített homlokzatának 3. tengelye a pince kosáríves, kőkeretes lejárata.
A csatlakozó szárny cseréppel fedett nyeregtetős, homlokzatai a főépületéhez hasonló vakolararchitekturával díszítettek. Az északi homlokzat középtengelyében nyíló bejárat fölött tympanon.
A gazdasági épületek egy része feltehetően szintén a 18. szd. végén készült, azonban többségük jelentős átalakításokat szenvedett.

2013.11.10 14:08 Halász család állapot: 5 - pont: 15

Még mindig szép állapotban, rendezett környezetben.