Szögyén-Marich ház és városfal

Ún. Szőgyény-Marich-ház, barokk, 18. sz. Művelődési ház, üzlet. Városfal.
Jellege:
Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, eredetileg közel téglány alaprajzú, egyemeletes, barokk lakóépület, melyhez L alaprajzú, emeletes hátsó szárnyat építettek.
Utcai homlokzata követi az utca enyhén hajló ívét. 10 tengelyes homlokzatát tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja.
Földszintje vízszintes vakolatsávozású, ebben ülnek a szemöldökgyámos szalagkeretes kirakatablakok.
A jobb 4-5. tengelyben, a homlokzat törése előtt nyílik az elegáns kapu: az egyenes záródású, szemöldökgyámos, rozettás kőkeretes nyílás két oldalán piedesztálon álló páros ión pilaszterek tartják a háromrészes, fogrovatos párkányt.
Emeleti ablakai enyhén kidomborodóak, szalagkeretesek, táblás szemöldökkel.
Udvari homlokzata övpárkánnyal osztott, az ablakok nagyobbak és füles kialakítású szalagkeretesek. A vízszintes vakolatsávozású földszint meghatározó eleme a szalagkeretes, emelt ívű kapubejárat.
A bővítés délnyugati része követi néhány részletben az eredeti ház tagozatait, a hátsó, palota jellegű rész viszont Palladio- és diadalív-motívumokkal, változatos tagozatokkal alakított, gazdag eklektikus homlokzat.
Nyeregtető, cserépfedés.
Belső:
A barokk lakóház földszintjén változatos boltozású (teknő, barokk kereszt, fiókos donga), egy traktusba rendezett helyiségek.
A kapualj fiókos dongaboltozatos, melyet hevederek 4 szakaszra osztanak. A harmadik szakaszból balra nyílik a kissé átalakított, háromkarú, fiókos dongaboltozatos lépcsőház. Az emeleten fiókos dongaboltozatos udvari folyosó mellett utcai teremsor húzódik. a bővített rész egyik nagy terme innen érhető el.
Az újabb épületszárny bevezető folyosója után díszlépcsőház nyílik: a négy karú, két irányú lépcső balluszteres korláttal alakított, világos, nagy térben ül. az emeleten több, gerendatagolású terem mögött húzódik az alacsonyabb folyosóval határolt, két szint belmagasságú díszterem.

Alul eléggé omladozik a vakolat, amúgy jó állapotú épület.

Emlékmű (0.050 km)