Megújulásunk támogatója:  

Kégl-kastély és parkja

azonosító:
3936
törzsszám:
9262
szélesség (lat):
N 47° 13,790'
hosszúság (lon):
E 18° 29,708'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Fejér
helység:
helyrajzi szám:
20145/2, 20149/2 (környezet: 20148/1, 20145/1, 20142/2, 20145/3, 20149/4, 20150, 20149/1, 20146)
település KSH kódja:
14827
földhivatal:
Székesfehérvár Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Volt Kégl-kastély, neoreneszánsz, 1878. Tervezte Hauszmann Alajos.
külső leírás:
Külső: A Csalapuszta mellet emelkedő domb aljában, szabadon álló, szabálytalan U alaprajzú, keleti court d`honneur-ös kialakítású, jórészt egyemeletes, historizáló kastélyépület és melléképületei.
A kastély tömegformálás szempontjából szabályos U alaprajzú keleti részből, s az ehhez nyugatról csatlakozó három pavilonból: az északi, kétemeletes toronyból, a hozzá kapcsolódó egyemeletes részből, a déli sarkon álló erkélyes pavilonból, s az utóbbi kettőt összekötő portikuszból áll.
Az egész épületen végigfut a lábazati párkány, a földszinti vállpárkány, mindkét szint könyöklőpárkánya, a tagozott, háromrészes övpárkány, s a háromrészes, fogrovatos, konzolsoros főpárkány. Az épület sarkain, s a különböző rizalitok, tornyok sarkain armírozás látható. Az alsó szint vakolt, az emeleti szintek nyerstégla falazatúak. Az U alaprajzú alapépület földszintje vízszintes vakolatsávozású, az itt ülő ablakok félkörzáródásúak, szalagkeretesek. Az emeleti ablakok itt egyenes záródáúak, tagozott szalagkeretesek, faltáblás mellvéddel, állókonzolos szemöldökkel.
Keleti homlokzata középrizalittal képzett, court d`honneur-ös kialakítású, 1+2+3+2+1 tengelyes. A középrizalit földszintjén toszkán oldalpillérekkel és középoszlopokkal, a falsíkon ezeknek megfelelő toszkán pilaszterekkel képzett portikusz áll, e mögött nyílik a félkörzáródású, vállpárkányos kapu, eredeti kapuszárnyakkal.
Északi oldalhomlokzata négytengelyes alapépületi részből, s az ehhez nyugaton kapcsolódó toronyból áll.
A torony mindkét homlokzata félkörzáródású ablakokkal áttört, melyek száma felfelé, a súly könnyítése céljából is, nő. Keretezésük felfelé egyre egyszerűsödik: a földszinti egy ablakot szalagkeret és pilaszterek, az első emelet egy ablakát szalagkeret és mellvéd, a második emelet ikerablakát szalagkeret övezi, míg a felső szint hármas ablaka keretezetlen. A torony sisakjához ferde fiatornyok kapcsolódnak.
A nyugati, kerti homlokzat torony melletti pavilonja a földszinten három, megszokott típusú ablaktengelyből áll. Emeleti félkörzáródású ikerablakait ión pilaszterek keretezik, előttük ballusztrádos erkély. A pavilon tetején elhelyezkedő tört timpanonból emelkedő, szegmensíves timpanonnal záródó aediculás oromzat, s a mögötte futó ballusztrád visszavezeti a torony magasába tévedt tekintetet az alacsonyabb részekhez.
Az alapépület öt tengelye és félkörzáródású bejárata előtt futó, klasszikus jellegű, toszkán rendű, oszlopos-gerendás portikusz, illetve tetején ballusztrádos erkély vezet a délnyugati sarokpavilonhoz. Ennek alsó szintje előtt a nyolcszög öt oldalával záródó, félkörzáródású ablakokkal áttört kiszögelés áll. Ennek tetején ballusztrádos erkélyére félkörzáródású ikerajtó nyílik. A pavilon főpárkánya fölött a ballusztrádos attikához volutákkal kapcsolt, kettős nyílású, tört timpanonos aedicula áll.
Déli oldalhomlokzata az alapépület négytengelyes részéből, s a sarokpavilon ikerablakokkal áttört déli falából áll.
Különböző tetőszerkezetek, palafedés.
A kastély előtti füves parteren 1900 körüli medence roncsai állnak.
A kastélytől északra a kastéllyal rokonítható elemekkel alakított épület, a bejáratot is ellenőrző gazdasági épület áll.
A kastélyparkban számos újabb épület között korabeli kocsiszín, majorsági épület áll.
A kastélytól délnyugatra a parkban szétszórt faragott kövek.

Belső: A keleti bejárat vakárkádos falú előtérbe vezet. Innen jobbra nyílik az egyterű, háromkarú lépcsőház, mely az emeleten öntöttvas oszlopok támasztotta, finoman képzett párkányú loggiára vezet.
A földszint síkfödémes, helyenként poroszsüvegboltozatos lefedésű, körbejárható teremsorral alakított. Nyomokban felbukkan az eredeti terrazzo. Az első emelet hasonló rendszerű, síkfödémes lefedésű. Az emelet vastag gerendás födéme számos helyen beszakadt, s ez az épület pusztulását vetíti elő.
Az egész épület alatt pince húzódik. A különböző helyiségek a dongaboltozatos keleti pincefolyosóról közelíthetőek meg, a nyugati, illetve a folyosó végén, az északi oldalon fekszenek, poroszsüvegboltozattal, donga-, és csehsüvegboltozattal fedettek.
A pincefolyosóról nyíló, középen elhelyezkedő helyiségben alátámasztás nélküli körlépcső vezet az emeletekre, kovácsoltvas korláttal.

Állapotjelentések

2022.04.18 16:04 Mate_Urbex1995 állapot: 3 - koordináta: N 47° 13,790' E 18° 29,712' - pont: 14

Elég rossz állapotban van.A tetőt felújították,de azon kívül semmit.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

présház, pince (2.824 km)
présház, pince (2.914 km)
présház, pince (3.027 km)
présház, pince (3.035 km)
présház, pince (3.036 km)
présház, pince (3.055 km)
présház, pince (3.057 km)
présház, pince (3.062 km)
présház, pince (3.074 km)