Római katolikus kápolna

Szent Rókus
kápolna
r.k. kápolna
Temetőkápolna
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az egykori Rókus temető K-i végén, az almagyari domb DK-i magaslatán szabadon álló, egyhajós, keletelt, háromkaréjos szentélyzáródású templom. Oromzatos főhomlokzatát szoborfülkék tagolják. Az oromzat fölött fából készült harangtorony (Pirner Mihály ? kőművesmester). A bejáraton kétszárnyú kovácsoltvas kapu. A kápolna alatt kripta. Keresztboltozattal fedett belső tér. Berendezés: részben 18. század második fele; fogadalmi képek, 18. század második fele. Előtte kőfeszület, 18. század eleje. Az 1709-es pestisjárvány emlékére emeltette a város német polgársága. Eredeti berendezése az 1950-es években megsemmisült.
külső leírás:
A Rókus temető K-i végén, az almagyári domb DK-i magaslatán szabadon álló, egyhajós, háromkaréjos szentélyzáródású, keletelt templom. Oromzatos főhomlokzatának bejáratán kétszárnyú kovácsoltvas kapu, az oromzat felett fából emelt harangtorony.
Kőfeszület, barokk, 1759 - a kápolna homlokzata előtt

Homlokzat:
Oromfalas főhomlokzat, az oromfal fölött emelkedő, kis, fából készült harangtoronnyal. A homlokzat mélyedései (fülkék) eredetileg bennük elhelyezkedő szobrokra (álló Szent Rókus és Szent Sebestyén, fekvő Szent Rozália) utalnak. E fülkéken kívül a homlokzatot följebb az állófülkékhez hasonló kialakítású, azaz félköríves zárású ablakok, fölötte még egy-egy ovális alakú ablak tagolja. Kapuja kosáríves záródású, tagozott kőkerettel, kovácsoltvas ráccsal.
Déli homlokzatán két félköríves záródású ablak.

2014.01.13 14:28 Lacipap állapot: 4 - pont: 14

Maga a kápolna állapota nem változott. A környezetével egy kicsit elkezdtek törődni, fű itt ott levágva! Sajnos az épületet körbevevő temető eléggé elhanyagolt. Az épület mellett álló kereszt nagyon megdőlt. A felfelé vezető út talajába pedig sírkövek vannak lépcsőként használva. Valahogy olyan furcsa. ( Nem is tudtam rájuk lépni.)

Szarvas-fogadó (0.224 km)
iskola (0.263 km)