Spetz-ház

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
kaszinó
kulturális és szórakoztató épület
művelődési központ
Eger Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésű, kétemeletes és attikaszintes, zárt udvar körül négy szabálytalan szárnyból álló sarokház. Középrizalitban két emeletet átfogó négy oszloppal tagolt bejárat. Kétoldalt a földszinten a középső tengelyek páros pilaszterrel és párkánnyal kiemeltek. A földszint és az emelet helyiségei boltozottak. A földszinti alaprajz változatos térszerkezetei arra utalnak, hogy több korábbi épület felhasználásával épült a mai ház. Építtette Spetz József gyógyszerész, aki 1802-ben szerezte meg a telket a rajta álló korábbi házzal (építész: Povolni Ferenc). Az 1827-es tűzvész után attika emelettel építtették újjá. 1878-tól itt működött az Ó-Kaszinó. 1982-ben átépítették.
külső leírás:
Kétemeletes, attikaszintes, zárt udvar körül négy szabálytalan szárnyból álló nyeregtetős sarokház, négy oszloppal kiemelt középrizalitban kétszintes portikusszal. Kétoldalt a középső tengelyek földszintjén páros pilaszteres pszeudo-portikusz.
Eredetileg kaszinó, ma ifjúsági ház.

2013.02.15 14:15 Lacipap állapot: 5 - pont: 10

Az épület állapota most nagyon szép. Az elmúlt évben kapott egy kis átalakítást és külső átszintezést. Itt kapott helyet a Kepes kiállítás is, állandó jelleggel.