Római katolikus plébániatemplom (Keresztelő Szent János születése)

Keresztelő Szent János
Füzesabony Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Háromhajós, bazilikális, keletelt, Ny-i homlokzati tornyos, poligonális szentélyzáródású templom. A szentély végfalához kontyolt tetős sekrestye csatlakozik. A főhomlokzat középtengelyében a kapu fölött gazdagon faragott Erdődy címer. A főpárkány fölött fülkében Keresztelő Szent János szobra és két kőváza. Belső terek kereszt- és csehboltozattal fedettek. A hajó bejárati oldalán karzat. Falfestmény: 20. század. Berendezés: főként 19. század első fele. Orgona: 1897 (Rieger Testvérek). A korábbi, középkori templom felhasználásával építette Erdődy Gábor püspök 1731-1735 között (építész: Giovanni Battista Carlone). 1815-ben oldalhajókkal bővítették, tornya 1945 után újraépült. A templomkertben: Nepomuki Szent János-szobor, barokk 1842 körül, amelyet a Rákóczi útról helyeztek ide.
külső leírás:
Háromhajós, bazilikális, egy homlokzati tornyos, poligonális szentélyzáródású, a szentély felől kontyolt nyereg ill. félnyereg fedésű keletelt templom. A szentély végfalához kontyolt tetős sekrestye csatlakozik. A főhomlokzat középtengelyében a kapu fölött gazdagon faragott oromzat címerrel. A főpárkány fölött fülkében Kersztelő Szt. János és két kőváza.

2012.08.17 13:03 Zerind állapot: 4 - pont: 10

A festéshibák továbbra is megvannak, de nem romlott látványosan a kb. 3 évvel ezelőtti jelentéshez képest.