Megújulásunk támogatója:  

Grassalkovich-kastély

azonosító:
5735
törzsszám:
2123
szélesség (lat):
N 47° 40,056'
hosszúság (lon):
E 19° 41,012'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
jelenlegi kategória:
Középület
jelenlegi főtípus:
kulturális és szórakoztató épület
jelenlegi típus:
kultúrház
megye:
Heves
helység:
helyrajzi szám:
2713/3, 2713/4
település KSH kódja:
22309
földhivatal:
Hatvan Körzeti Földhivatal
állapot:
Pusztuló
rövid leírás:
Egyemeletes, alápincézett, U alaprajzú épület, melyhez a szárnyépületek külső sarkainál kétfelől, L alakban földszintes sarokpavilonnal záródó gazdasági szárnyak csatlakoznak. A főhomlokzat felmagasodó középrizalitját kupolaszerű lefedés és a Grassalkovich család címerével díszített oromzat koronázza. Középen az egykori kocsiáthajtós bejáratot oszloppár és hermák által tartott kőkorlátos erkély keretezi. A főépület és a K-i oldalszárny földszintjén boltozatos terek, az emeleten síkfödém, a Ny-i oldalszárny a 20. század közepéig faszerkezetes magtártér volt, ma vasbeton födémekkel felosztva. D-i irányban a város főtere felé falazott pilléres és vasráccsal kerített előkert, É-i irányban, az udvar felől egykor hatalmas park csonkja, az udvarban vízmedence és szökőkút romjai. A kocsiáthajtóban, lépcsőházban és az emeleti díszteremben neobarokk stukkódíszítés (20. század eleje építtetője a Hatvany család). A főszárny és a K-i mellékszárny előzménye a gr. Stahremberg Gundacker Tamás földesúr által, a 18. század elején építtetett hatalmas vendégfogadó. Ezt építtette át az 1750-es években gr. Grassalkovich I. Antal (építész: Oracsek Ignác), a kapukeret és erkély (építész: Mayerhoffer András). Az emeletes mellékszárnyak az 1760-as években épültek (építész: Jung József).
állapot leírása:
Üresen áll, a nyugati melléképületben Művelődési ház.

Állapotjelentések

2018.05.31 16:01 fehér állapot: 5 - pont: 22

2014-ben adták át a kastélyt és a parkját teljes felújítása után, benne megnyílt a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. A beruházásra 3,15 milliárd forintot fordítottak, a felújítást 2015-ben ICOMOS-díjjal ismerték el. Építész vezető tervező mérnökei: Wittinger Zoltán és Albert Tamás voltak.
Az épület kiváló állapotban van.
A belső képeket 2015 augusztusában készítettem, akkor még nem szabtak a fotózással szemben feltételeket.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.


Kapcsolódó Légből kapott képek

A Grassalkovich-család gödöllői főúri otthona mellett a hatvani kastélyuk méltatlanul háttérbe került, pedig egy hasonlóan ízléses épületről van szó. A város központjában álló, néhány éve teljesen felújított kastélyban a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum kiállítása tekinthető meg.