Szent Márton püspök
Jász-Nagykun-Szolnok
Kunszentmárton Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Háromhajós, íves szentélyzáródású, keletelt templom, lapos tetővel fedett mellékhajókkal, a mellékhajók Ny-i sarka mellett egy-egy kisebb toronnyal. A Ny-i homlokzat előtt álló torony homorúan ívelt falszakaszokkal kapcsolódik a hosszházhoz, két sarkán volutákkal díszített támpillérrel, a volutákon, a kapu szemöldökpárkányán, a homlokzati fülkében és az osztópárkányon elhelyezett tizenegy szoborral. A torony legfelső szintjén kőkonzolokon körbefutó, kovácsoltvas korlátos tűzkiáltó erkély, felette többszörösen tört vonalú sisak. A szentély D-i és É-i oldalán melléktér. Csehboltozatos főhajó és szentély, fiókos dongákkal fedett mellékhajók, a hosszház Ny-i végében karzat. Falképek: 1910. Berendezés: 18. század vége (Farenson Ferenc, Schmidt Ferenc); főoltárkép: 1784 (Zirkler János), 1910 (Bátky István ?). Orgona: 1889 (Dangl Antal Fia orgonacég). A település Árpád-kori temploma elpusztult, köveinek felhasználásával új templom épült 1741-1763 között. A mai templomot 1780-ban kezdték építeni (építész: Jung József, kivitelező: Rabl Károly). A 1822-1823 között a tornyot megemelték (építész: Homályossy Ferenc), és 1880-ban (építész: Czigler Győző), majd 1909-1910 között megerősítették és bővítették az épületet (építész: Aigner Sándor). A templomkertben: Pietŕ-szobor, 18. század vége.
külső leírás:
Egyhajós, íves szentélyzáródású, keletelt templom, a nyugati homlokzat előtt álló torony homorú falszakasszal kapcsolódik a hajóhoz. A torony legfelső szintjén kőkonzolon körbefutó kovácsoltvas korlátos erkély. A hajóhoz lapostetős mellékhajók kapcsolódnak 1-1 kisebb toronnyal. A szentély déli és északi oldalán melléktér. A nyugati homlokzatot 11 szobor díszíti.
A templomkertben piéta szobor.

2009.11.12 14:32 QnJ állapot: 5 - koordináta: N 46° 50,353' E 20° 17,028' - pont: 2

" A késő barokk stílusú templom építését Jung József tervei szerint 1781-ben kezdték meg, és 1784-ben idősebb Rabl Károly gyöngyösi kőműves fejezte be.

Az 1733-1737-es kimutatás szerint ekkor már állt itt egy kis fatemplom, melynek homlokzatára 1760-1763-ban az addigi fatornyocska helyett, Szablyik János füleki kőműves órával felszerelt kőtornyot épített. 1779-ben a községi tanács elhatározta, hogy "maradván a torony", a templom többi része lebontandó, helyébe egy új, nagyobb és erősebb templom építendő.

Ehhez az 1784-es építésű új, magasabb templomhoz az 1763-ban emelt régi téglatorony aránytalanul alacsonynak tűnt, ezért 1822-1823-ban Homályossy Ferenc terve szerint magasították: homorúíves falakkal csatlakozik a hajóhoz. A párkányokon és a támpilléreken gazdag a szobrászati díszítés. A templom 1910-re nyerte el mai alakját, ugyanis erre az időre az oldalfalakon súlyos repedések támadtak. A helyreállítást és bővítést Aigner Sándor budapesti műépítész tervei szerint hajtották végre.
Berendezésén egri művészek - Farenzon Ferenc festő, Sporer márványozó, Schmidt Ferenc asztalos - dolgoztak. A három oltárt Rabl építette kőből és téglából. A halottat feltámasztó Szent Márton püspök főoltárképét Kracker János segédje, Zirkler János festette. De figyelemre méltó a copf főoltár és a szószék is."

üzlet + lakás (0.161 km)
üzlet + lakás (0.164 km)