Megújulásunk támogatója:  

Késő római lakóépület és fürdő

azonosító:
6141
törzsszám:
2486
szélesség (lat):
N 47° 42,621'
hosszúság (lon):
E 18° 45,211'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
villa
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
0292/11
település KSH kódja:
10490
földhivatal:
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
1958-1960 között feltárt lakóépület és fürdő maradványai. A fürdőnél előkerült a hypocaustum maradványa, több helyiségben terrazzo padlórészlet. A két épület között egy szélesebb út maradványait figyelték meg. A maradványokat, részbeni konzerválás után, visszatemették.
külső leírás:
Az ásatási területen jelenleg szántó van, a romok nem láthatók. Talán visszatemették őket
:
Az ásatási területen jelenleg szántó van, a romok nem láthatók. Talán visszatemették őket.

Állapotjelentések

2009.04.09 17:14 snake állapot: 2 - koordináta: N 47° 42,621' E 18° 45,211' - pont: 17

Hát ez nehéz szülés volt.

A műemlék adatlapja szerint a rom el van temetve és szántóföld van felette. Épp ezért nem is foglalkoztam sokáig a témával, mondván úgysem látszik semmi, minek rohanjak.
A jelzett földterület túl nagy ahhoz, hogy csak vaktában mérjek valahol, ezért Attibati segítségét kértem. Első körben nem lettem ettől sem okosabb, mert a rajzon nem szerepelt az áhított hrsz.Így hát a dorogi önkormányzat illetékes osztályához, illetve annak vezetőjéhez, Szenczi úrhoz fordultam segítségért. Kérésem meghallgatásra talált, küldtek egy szelvényt, amin már szerepelt a megfelelő hrsz, ráadásul a rom is be volt rajzolva! Ezúton is köszönöm a segítségüket!
Attibati mondott rá egy közelítő koordinátát, aztán ennek segítségével kereső módban ránavigáltam az emlékre. 96 méterre tudtam megközelíteni az objektumot, egy kerítés miatt, mert sajnos a rom a Dorogi Ipari Park területén fekszik, ami teljesen körbe van véve kerítéssel, magánterület.
A rom tehát nem látogatható!
Viszont a kerítésen kívülről tisztán látszanak a falmaradványok, a leírással ellentétben a romok nincsenek visszatemetve, nagyon is ott vannak a felszínen! Gondolom a nyári dúsabb vegetáció azért majd gondoskodik arról, hogy ne legyen annyira látható.
Állapotát kettesre értékeltem. Úgy látszik nincs gondozva, de elzártsága okán kárt sem tesznek benne mások, csak az idő munkálkodik rajta.
A megadott koordinátát a helyszíntől 96 méterre mért értékből számoltam itthon.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.