1849-es honvédemlékmű

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Komárom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Komáromból Ácsra vezető út 92. km-ének közelében, körbekerített területen, lépcsős alépítményen, hasáb alakú talapzaton álló oszloptörzs, azon tölgykoszorú és koronás magyar címer. Állíttatta Komárom vármegye 1870-ben.
külső leírás:
A Komáromból Ácsra vezető út 92. km-ének közelében álló, ugyancsak négyzetes alaprajzú, lépcsőzetes talapzaton emelkedő emlékmű. Bázisa hasáb, lábazattal és párkánnyal, mindegyik oldalon bemélyedő tükörben felirattal; a lábazat egyszerű, a párkány középrésze minden oldalon négyszög alakban kiemelkedik, rásimul a derékba tört oszlop kettősen lépcsőzött talplemezének alsó részére. Az oszlopon koronás címer, koszorú.
Az emlékmű körül lekerített, négyzetes terület; korlátja eredeti.

2008.08.02 11:12 innoxum állapot: 4 - koordináta: N 47° 43,689' E 18° 3,126' - pont: 5

Az emlékmű jó állapotú, de a környéke borzasztóan elhanyagolt, gazos, a körülötte levő bozótot nyilvános WC-nek használják az úton járók. Vszinű majd kampányszerűen, márciusban takarítják ki. Hozzá tartozik egy, a leírásban nem jelzett emléktábla is, amelyet gróf Gyürky Viktorné állíttatott 1929-ben. Többet érdemelnének az itt nyugvó hősök és az emlékművek is.