Esztergom Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, E alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Az utcai homlokzat középtengelyében kváderkövekkel díszített, szegmentíves kapunyílás, benne két, utólagosan elhelyezett ajtó. Ettől É-ra építéssel egykorú nyílásrendszer, földszinti ablakok felett fekvő téglalap alakú padlásablakokkal. A kaputól D-re a nyílásokat átalakították. Az udvari szárnyon részben elfalazott, oszlopos, mellvédes tornác. Giaconto Jakab kőfaragó háza volt. Épült, valószínűleg korábbi épület felhasználásával, a 19. század közepén. Az eredetileg U alaprajzú épület utcai szárnyára merőleges középső szárnyat építettek az 1980-as években. Az épület udvarában egykor a 18. században készült ún. Királykút állt, jelenleg Esztergomban, a Setét-kapu előtti téren található.
külső leírás:
Utcavonalban szabadonálló, E alaprajzú, földszintes épület. A D-i szárny D-i homlokzatához téglalap alaprajzú garázs, tornácos udvari homlokzatához téglalap alaprajzú toldalék kapcsolódik. Az É-i szárnyra merőlegesen az udvarban szintén sufnik. Tetőzete: a D-i szárnyon felülkontyolt -, a többi épületrészen nyeregtető; héjazatuk hagyományos, ill. Bramac-cserép. A K-i (utcai) szárny D-i részének tetőtere beépített, az udvarra egy félkörablak és három tetősíkablak néz. Az utcai homlokzatokon rusztikus kváderekből rakott vörösmészkő lábazat és kétrészes főpárkány fut végig.
A főhomlokzat eredeti nyíláskiosztására a megmaradt kőszemöldökök és a fölöttük levő, fekvő téglalap alakú, kereteletlen, keresztrácsos padlásablakok utalnak. Ezek szerint a D-i részén 2+5 ablaktengely volt, a szélső kettő sarokrizalitban; jelenleg 1+3 tengelyes, az első tengely rizalitban. A lábazathoz hasonlóan kialakított, kerékvetős, vállköves, záróköves keretű, szegmentíves záródású kaputól É-ra elhelyezkedő homlokzatrész eredeti nyíláskiosztása megmaradt: 2+2 ablaktengely, a szélső kettő a sarokrizalitban. A D-i részen az ablakokat hármasablakokra cserélték, az É-in megmaradtak a kifelé-befelé nyíló ablakok, kőből készült könyöklővel. A kapunyílás be van falazva, benne a két házrész számára egy-egy kereteletlen ajtó.
Az eredetileg U alaprajzú ház udvarába az utcai szárnyra merőleges szárnyat építettek a '80-as években (lakóhelyiségek és garázs van benne, alatta pince), így jött létre a föntebb írt E alaprajz. A D-i udvar homlokzatai (a középszárnyét kivéve) tornácosak, klinkertégla mellvéddel, beton- és vörösmészkő oszlopokkal, utóbbi törzse csavart.
állapot leírása:
A 817 hrsz-ú rész toldalékokkal, átépítésekkel a felismerhetetlenségig elcsúfítva. A 816 hrsz-ú részbe nem tudtam bejutni (2001).

Kitűnő állapotú épület, de a műanyag nyílászárók nélkül értékesebb lenne.

Várrom (6.158 km)