Erdészház és melléképülete

Műemléki védelem megszüntetve
egyéb lakóház
erdészház
Tata Körzeti Földhivatal
Erdészház és melléképületei, 1840-50-es ével. Tájház.
külső leírás:
Szabadonálló beépítésű, téglány alaprajzú erdészház, valamint tőle délre egy egykori melléképület (istálló) romjai.
Az erdészház déli főhomlokzata héttengelyes, balról két ablak, ajtó, újabb két ablak, ajtó ablak. Minden nyílás egyeneszáródású, zsalugáterrel ellátott. Az első tengely kivételével a homlokzat előtt tornác fut végig, ez falazott mellvédes, tetejét faragott faoszlopok tartják. A cseréppel fedett nyeregtető ezen oldalán hat modern kialakítású kutyaól-ablak látható.
A nyugati homlokzat oromzati részén egy kétszárnyú modern ablak nyílik, alatta egy a főhomlokzatéval egyező ablak, illetve, ettől balra egy vasajtó nyílik.
Az északi homlokzatban kisméretű szellőzőablakok láthatók, valamint, a középtengelyben, az észak felé futó pince földháta figyelhető meg.
A keleti homlokzat kialakítása a nyugatihoz hasonló azzal a különbséggel, hogy itt az ajtó helyén is ablak szerepel.

Az épülettől délre elhelyezkedő, kő-tégla vegyes falazatú egykori melléképületnek csupán felmenő falai állnak részben, tetőzete nincs. A héttengelyes északi homlokzat ablakai szegmensíves záródásúak, szerkezetek nélkül. Dél felé hét, az előzőekhez hasonló ablak nyílik.

Szép állapotban, belülről is megnézhettem.

Római út (1.063 km)