Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
6762
törzsszám:
5757
szélesség (lat):
N 47° 54,958'
hosszúság (lon):
E 19° 42,078'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
családi ház
megye:
Nógrád
helység:
helyrajzi szám:
1004/2
település KSH kódja:
7409
földhivatal:
Pásztó Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Fésüs beépítésű, L alaprajzú, földszintes ház, nyeregtetővel. Bejárata az utcavonalra épült rövidebb szára első tengelyében. Az udvari homlokzatok előtt vasoszlopos tornác, ami a csatlakozó melléképületek előtt faoszloposra vált. A belsőben boltozott és gerendás mennyezetű helyiségek, döngölt padló. Dongaboltozatos pincéje az udvari szárny végében, lejárata kőkeretes. Épült a 18. században.
külső leírás:
Település belsejében, fésűs beépítésű telken, utca vonalában, arra merőlegesen, szabadonálló. L alakú alaprajzú, földszintes, cseréppel fedett nyeregtetős barokk lakóház, mely a kerítéssel csatlakozik a mellette lévő épületekhez. Kapuja szintén falazott. Rövidebb szára épült az utcával párhuzamosan. Homlokzata egyszerű, 4 tengelyes b-a-a-a , melyből az egyszerű szegmensíves kapu az udvarra és nem a házra nyílik, tehát az már a homlokzat továbbfalazása. A fennmaradó 3 tengelyben 3 szegmensíves záródású, osztott ablak festett szalagkeretekkel. Viszonylag alacsony, festett lábazat. Ablakok között tengelyváltás.
Az épület NY homlokzata jelentéktelen a szomszéd telekre néz.
Az udvari rövidebb és hosszabb homlokzat előtt vas oszlopokra támaszkodó tornác, a csatlakozó melléképületen már cssak fa oszlopokra támaszkodik. A rövidebb homlokzaton 1 szegmensíves ablak a hosszabb homlokzat a melléképületig 5 tengelyes: a-b-a-a-b-b. Északról az 1. Tengelyben egyszárnyú téglalap alakú bejárat, majd 2 szegmensíves ablak , a 4 tengelyben kétszárnyú, téglalap alakú kamraajtó, végül félköríves, kőkeretes pincelejáró.
állapot leírása:
némi felújításra szorulna;

Állapotjelentések

2010.01.20 12:41 Lacipap állapot: 3 - koordináta: N 47° 54,960' E 19° 42,077' - pont: 5

Az épület állapota csak romlik. Belső udvarban rengeteg a vakolat lehullás. A tetőn azóta sem javítottak semmit.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.