Ráckeve Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, klasszicizáló késő barokk, 1786. Építette: Jung József. Tornya klasszicista, 1837. Építette: Holup Antal. Berendezés: padok, késő barokk.
:
Az utcasorban különálló, homlokzati tornyos, egyszerű templom, klasszicista részletekkel.
A torony vonalában, középen kissé kiugró, pilaszterekkel tagolt főhomlokzat.
Szögletes, kőkeretes kapu, felette gyámokon nyugvó szemöldök, félköríves betekintő ablakkal, amelynek sarkait félpalmetták emelik ki. A hatosztású kapuszárnyakon egyszerű rózsadísz, későbarokk vasalás, zár.
A tagolt főpárkány felett osztópárkánnyal két szintre osztott torony, pilaszterekkel. Az oldalfalakhoz kétoldalt homorú mellvéddel csatlakozik, ezen egy-egy obeliszk. Félköríves, záróköves toronyablakok, a torony tagolt főpárkánya felett törtvonalú sisak.
Sima oldalhomlokzatok, szegmentíves ablakokkal.
A templom végéhez épült a gyülekezeti terem. 19 sz. vége?
A templomkertben I. világháborús emlékmű és az öreg plébánia épülete.

2020.10.26 10:37 Acageo állapot: 5 - pont: 145

Juhászújévkor Áporka volt az úticél, és annak is egyetlenegy műemléke. Sajnos bemenni nem lehetett, de a templom láthatóan frissen lett felújítva, nagyon szép!