Megújulásunk támogatója:  

Cisztercita apátság romjai

azonosító:
7238
törzsszám:
7200
szélesség (lat):
N 47° 41,583'
hosszúság (lon):
E 18° 53,464'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kolostor
megye:
Pest
helység:
helyrajzi szám:
05/2, 05/1, 02/3, 02/4, 02/5
település KSH kódja:
18731
földhivatal:
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt cisztercita apátság romjai, román stílusú, 13. sz.
:
A községtől észak-északnyugatra a település központjából leágazó, kivezető út mentén, erdős területtel ölelt, újonnan kialakított műemléki környezetben álló keletelt szerzetesi templom és kolostor romjai. A rommező bemutatása a templom hajójára és kötegpilléreire, valamint a dél felől kapcsolódó kolostor nyugati felének bemutatására terjedt ki. Az apátsági templom szentélye nem került bemutatásra, ott lépcsős-teraszos tereprendezés történt.
Az apátság temploma széles, háromhajós épület volt, D-i homlokzatához kerengőfolyosóval kapcsolódó, négyzetes udvart körbezáró kolostorral. A hajó oldalfalai lábazati magasságban maradtak fenn, csupán helyenként ragadható meg a falsík egy-egy szakasza. Ugyancsak feltárták a hajókat elválasztó gazdagon tagolt kötegpillérek többségét.
Az É-i oldal pillérsorát hét bázis alkotja, a D-i pillérsorból viszont csak három kötegpillér maradványt sikerült feltárni, ezek a nyugati zárófalhoz esnek. Az É-i oldalon a főfalhoz illeszkedő falpillér alapozások egy tagja is előkerült.
A templom Ny-i zárófalának vonala kivehetetlen, aljnövényzet borítja.
D-i oldal felé a középtengelytől kissé nyugatra oldalbejárat határai vehetők ki.
A kolostorból a Ny-i és északi belső kerengőfolyosót magában foglaló falszakasza látható és a kolostorudvar egy részlete a folyosó boltozatát az udvar felől támasztó támpillér alapozásokkal. a kolostor nyugati szárnyát magas növényzet takarja. A templom felőli oldalon két támpillér helyezkedik el, a leírások szerint a kettő között helyezkedett el a kolostor sokszög alaprajzú kútháza.
A kolostor nyugati, beforduló szárnya mellett további fal folytatódik.

Állapotjelentések

2023.01.14 10:55 klo állapot: 3 - pont: 28

Most már volt ismertető tábla, nem tűnt szemetesnek, de a romterület közepén, az egykori templomhajóban korábbi tábortűz nyoma észlelhető. A kis védőtetőket felújíthatták, a kövek alattuk védve vannak, mégis szerencsétlen és az ideiglenesség érzetét kelti ez a bemutatás. A velem lévő gyerekekkel próbáltam megértetni, hogy az egykori lábazatok felett vannak a védőtetők, de nagyon nem tudták elképzelni, hogy ez egy templom lehetett, úgyhogy maradt a "kis házak" megfejtés a fejükben.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőkereszt (2.601 km)
Menedékház (2.990 km)
Kolostorrom (4.281 km)
Kolostorrom (4.483 km)
Lakóépület (5.532 km)Kapcsolódó Légből kapott képek

A mai Pilisszentkereszt határában álló ciszterci apátságot 1184-ben alapította III. Béla. Az apátság rövid időn belül nagy tekintélyre (és komoly birtokállományra) tett szert, itt temették el II. András első feleségét, Gertrúdot, aki 1213-ban a Pilisben lett merénylet áldozata. Az épületegyüttest a törökök a mohácsi csata után, 1526-ban felégették, ezzel pusztulásnak indult.