Pozsarevacska-templom

g.kel. templom
Szentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Pozsarevacska-templom, barokk, 1759-1763. Kapuja felett és mennyezetén freskó, 18. sz. Berendezés: ikonosztáz, énekes padok, Mária-trónus, 18. sz. közepe.
:
Kőfallal körülvett templomkertben álló keletelt, középtornyos templom. Egytornyos főhomlokzat, a torony rizalit szerűen kiugrik, a rizalitot kétoldalt keskeny faltükrökkel tagolt mezők fogják közre.
Főtengelyében lapos- kosáríves kapu fölötte hasonló záródású vakablak, bojtdíszes kötényében 1794-s évszám. A főpárkány felett, toronytest mélyített faltükrében lapos- kosáríves ablak: kétoldalt ívelten levágott oromfal, sarkain 1-1 füzérdíszes, lángnyelves kő váza. A torony osztópárkánya fölött füzéres fejezetű sarok falpillérek között, kosáríves harangablakok füzéres oromdíszes.
Órapárkánya alatt gyöngysordísz, az óraközök között oromzatos ereszpárkány, alacsony gúlasisak.
Oldalhomlokzatok: páros támpillérek tagolják, közöttük félköríves, füles keretelésű ablakok.