Megújulásunk támogatója:  

Széchenyi-kastély

azonosító:
7810
törzsszám:
9051
szélesség (lat):
N 46° 0,508'
hosszúság (lon):
E 17° 27,365'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kastély
megye:
Somogy
helység:
helyrajzi szám:
4324
település KSH kódja:
32799
földhivatal:
Barcs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Irodák, volt Széchenyi-kastély, késő klasszicista-romantikus, 1873. Tervező: Weber Antal. Magtár, 1830 körül.

Állapotjelentések

2014.09.16 16:16 ngabi állapot: 2 - egyéb

Nem bírta elnézni a park pusztulását
Somogytarnóca kastélya volt talán az összes közül a leginkább szívbe markoló élmény. A romjaiban is csodálatos Széchenyi-kastély előtt egy idős úr üldögélt a kertben, egyik cigarettát a másik után szívta, és bámulta az omladozó épületet. Megszólítottam, mit tud a kastély történetéről, ki a tulajdonos, mik a tervek vele.
A kastély a Széchenyi családé volt, mesélte, a háború után pedig szokás szerint államosították. Jó pár éve egyik tulajdonos váltja a másikat, de egyik sem foglalkozik a kastéllyal, maximum annyit tesznek meg, hogy lekaszáltatják a füvet a parkban. Még arra is idegeneket hoznak, panaszolta, akik négyzetméterenként hét forintot kérnek, pedig mi itt a faluban ötért megcsinálnánk, csak lenne munka.
Hasznosítási tervekről nem hallott, csak keserűen legyintett: "Biztos pénzmosásnak vették meg." Körbevezetett az épületben, tudta, hova szabad lépni, és hova nem, ami hasznos volt, mert sok helyen beomlott már a födém. Aztán sétáltunk egyet a kertben, ahol minden egyes fának tudta a történetét.
Régen ő is itt dolgozott erdészként, sőt a fiatal vállalkozók érkezése után továbbra is karbantartotta a parkot. Ágakat nyesett, fákat ültetett, sövényt nyírt. Nem fizetett neki senki egy fillért sem, de nem bírta elnézni a park pusztulását. Pár éve már nem bírja a munkát, úgyhogy csak kijár ide, és szomorúan nézi, ahogy évtizedek munkája tönkremegy.
http://www.origo.hu/utazas/magyarorszag/20140909-miert-hagyjuk-pusztulni-somogy-kastelyait.html

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (5.349 km)
Vámhivatal (5.597 km)
Kőkereszt (5.608 km)
Szobor (5.699 km)