ev. templom
Paks Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utcavonaltól beljebb, a 39. és 45. szám alatti épületek közötti saroktelken szabadon álló, egyhajós templom, Ny-i homlokzata elé kilépő toronnyal, poligonális záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, az É-i homlokzathoz épült, zárt előépítménnyel. A D-i homlokzat előtt pilléres, nyeregtetős, nyitott, boltozott bejárati előtér, timpanonjában 1880-as évszámal. A torony vázadíszes féloromfalakkal csatlakozik a hajó homlokfalához. A toronyaljba vezető bejárat kőkeretén füzérdísz, fölötte fogrovatos szemöldökpárkány, a toronyalj hátfalán a hajóba nyíló, kőkeretes ajtó. A belsőben stukkódíszes síkfödém. A hajó három oldalán karzat: a Ny-i oldalon falazott pilléres orgonakarzat, kétoldalt faoszlopokon nyugvó oldalkarzat, famellvédjén részben feltárt, figurális festéssel. Berendezés: jellemzően 1770-es évek. Oltárkép: 19. század vége. A szószék mögött a falon festett zsoltáridézet, 1775-ös évszámmal és 1775-ös kronosztikonnal. 1774-ben kezdték az építkezést, 1775-ben szentelték fel a templomot. Tornya 1790 körül épült. Régi harangja 1818-ból (Eberhard Henrik). Felújítva: 1875-1880; a torony ekkor nyerhette jelenlegi formáját, ekkor flóderozták és aranyozták a szószékoltárt, és készítették a mennyezeti stukkókat.

Pont 8 éve voltam itt, azóta megtörtént a felújítás.