Batthyány-Strattmann-kastélyegyüttes és parkja

Vas
Körmend Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Volt Batthyány-Strattmann kastélyegyüttes: főépület, ma kollégium, késő középkori, 15. sz.-i vár alapfalára épült a 17. sz.-ban. Homlokzata átalakítva barokk stílusban, 18. sz., kétemeletessé bővítve és kismértékben átalakítva a 19. sz.-ban. Homlokza

Összetett állapot, helyenként jó, másutt pusztuló. A lovarda felújítása folyamatban van, de a főépületre egyelőre nincs forrás. Utóbbi vizesedik alulról.

Kapcsolódó Légből kapott képek

A körmendi kastély az ezen a helyen állt középkori várkastély felhasználásával épült ki. Ma is látható formája az évszázadok során természetesen több átépítés, átalakítás során formálódott ki, de ezzel együtt is őrzi eredeti barokk hangulatát. Utolsó főúri lakója a híres szemorvos, dr. Batthyány László herceg (aki a Batthyány-Strattmann hercegi címet örökölte meg). A kastélyépületben napjainkban múzeumi kiállítások tekinthetőek meg.