Megújulásunk támogatója:  

Szűz Mária Menybemenetele templom

Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 46° 9,981'
Hosszúság (lon):
E 15° 41,856'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Vinagora ulica
Egyéb adat:
A falu közigazgatásilag Pregradához tartozik
Rövid leírás:
A 404 méter magasságú dombtetőn található erődített templom, a környék leglátványosabb barokk-kori épületegyüttese. Az egyhajós Szt. Mária templom két oldalról, egy-egy lépcsősoron át közelíthető meg. A nyolcszög három oldalával záródó szentélynek egy sekrestye támaszkodik, míg a hajó mindkét oldalának egy-egy, szintén sokszögzáródású oldalkápolna, ami a templomnak egy kereszt alakzatot ad. A főhomlokzat előtti, felső részén sokszögletű harangtornyot, egy toronysapka fedi, melynek csúcsát egy lanterna torony zárja. A dombtető kicsiny területe miatt, szinte a templomhoz simulva, a templomot egy szűk cinterem övezi, belső oldalán árkádokkal és két, hengeres saroktoronnyal, melyekben egy-egy kicsiny kápolnát alakítottak ki Szt. Rókus és Szt. Flórián tiszteletére. A saroktornyok, a támpillérek és a lőrések okán, az egész templom-együttes egy vár benyomását kelti. A cinterem elkészülte után rögtön, egy helyi lakos a falakat egy képsorozattal díszítette, melyeken különböző csodatételek szerepeltek. Az épületeket fedő tetőzeteket, különféle, pazar kidolgozású kovácsoltvas keresztekkel és egyházi jelképekkel díszítették. A templom-együtteshez, egy egyemeletes parókia csatlakozik.
A főoltár által szinte teljesen betöltött főszentélyt, 1768-ból származó falfestmények díszítik. A szentély kőpadozata 1850-ból való, mely alatt, Stephan Zagvozd 1826-os kriptája található. A templom berendezési tárgyai barokk és klasszicista stílusjegyeket mutatnak. A főoltár szerkezetében 1770 körül készülhetett. Az oltár oldalalakjai és vázái barokk-koriak, míg a Madonnát a gyermek Jézussal ábrázoló központi alak a gótika idejéből származik (1500-1510 körül).
A vinagorai templomot - a templom belsejében található kőtábla alapján Rátkay Ádám zenggi püspök szentelte fel 1713-ban.

Forrás: Anđela Horvat, Szatanek József/várak.hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-08-08 12:58:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Nagytábor vára (3.784 km)
Grand Hotel (9.066 km)
Belecvár (32.120 km)
Medvevár (37.898 km)
Szamobor vára (40.805 km)
Erdődy-kastély (42.669 km)