Megújulásunk támogatója:  

A korábbi óváros feltételezett romjai

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 27,930'
Hosszúság (lon):
E 18° 53,591'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Régészeti emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Selmecbánya
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Régészeti lelőhely a mai óvárostól északra, a Glanzenberg nevű hegyen - feltehetően Selmecbánya első, városias jellegű megtelepedése. A több ásatással részben feltárt, mintegy 450-szer 100-150 méteres, északnyugat-délkeleti irányú területen a 12-16. század közötti időszakból kerültek elő leletek, valamint falmaradványok, amelyeknek az egymáshoz való viszonya még nem kellőképpen tisztázott. Vitatott a maradványok meghatározása is: a korábbi kutatások Selmecbánya korai erődített városaként határozták meg, más teória szerint egy 13. századtól kezdve kiépült, a várostól részben független erődítmény lett volna. A korábbi óváros elméletet erősíti azonban a lehatárolt terület nagysága.
Bár a területen már a 11. században is bányásztak nemesfémet (bányászat talán már az ókorban is folyt), Selmecbánya első írásos említése 1217-ből való. Városi jogokat 1245-ben kapott. Ha a glanzenbergi romok valóban azonosíthatóak az első erődített városias megtelepedéssel, a település a völgy irányába terjeszkedett volna és idővel a centrum is ide, délebbre helyeződött át. 1443-ban földrengés pusztította a várost, s az újjáépítés felgyorsíthatta a korábbi településrész elhagyását és pusztulását.
A koordináták hozzávetőlegesen a feltárásokkal lehatárolt terület középpontjára mutatnak.
A korábbi óváros megnevezéssel a területet a ma óvárosnak nevezett (és a Világörökségi listán szereplő) városrésztől igyekeztem megkülönböztetni.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2011-05-21 13:09:55
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Honvédszobor (0.667 km)
Óvár (0.680 km)
Zsembery-ház (0.704 km)
Fritz-ház (0.731 km)