Alsótemető

A kép forrása: J JANI / Panoramio
Temető
A falu északnyugati szélén, az utca nyugati oldalán
Rövid leírás:
A falu Árpád-kori eredetű. Ősi, 11. századi templomának közelmúltban megkutatott és konzervált romjai a mai belterületen kívül, a falutól északra emelkedő dombon találhatóak. E templom körül helyezkedett el a település első temetője is.

Amint Magyarország oly sok településén, így Nagycsalomján is a 18. században került sor a betelt középkori temető kiváltására. Az immár közegészségügyi szempontból is megfelelő sírkert helyét az újkorra már jelenlegi helyén álló falutól északnyugatra jelölték ki, az előtte húzódó úttól nyugatra. Az Alsótemető nevet kapta. A lakosság lélekszámának 19-20. századi gyarapodása során végül ez a terület is betelt, így új temető területet jelöltek ki az utca túlsó, keleti oldalán: ez lett a máig is használt Felsőtemető.

Az Alsótemető állapota a 20. század végére egyre romlott, mivel számos, itt sírral rendelkező család kihalt, vagy messze költözött, így sírjait sem tudta rendesen fenntartani. , Új betemetkezés már rég nem történt itt. A községi önkormányzat végül úgy döntött, hogy maga rendezi a területet és ún. Emléktemetőt hoz létre itt. A lejtős domboldalon félkör alaprajzú teraszokat alakítottak ki. Ezeken sorba rendezve állították fel - persze, már nem eredeti helyükön - a temető egykori, döntően 19-20. századi sírköveit. A homokkőből, gránitból ill. műkőből készült, gyakran plasztikus díszű sírjelek többsége hasonló kialakítást mutat: alsó része egy nagyjából téglatest alakú, álló helyzetű, felső részén gyakran timpanonos lemez, rajta bevésett szöveggel. Ebből felül latinkereszt emelkedik ki. A temetőben egykor fából készült sírjelek is voltak, de ezeket rossz állapotuk miatt az Emléktemetőbe már nem mentették át. A temető központját képezi egy nagy, vas korpuszos kőkereszt, melynek felirata: „ Az Úristen/ dicsőségére/ és a buzgó hívek/ lelki épülésére/ állíttatta/ DÉNES JÓZSEF/ és neje/ PÁLDI ERZSÉBET/ 1918"

A temető bejárata mellett, márványlapba vésve olvasható azon 87 ide temetett személy neve, akiknek síremléke már nincs meg. Egy haranglábat is felállítottak a temetőben, melyben egy 1874-es, korábban a falu kápolnájában szolgáló harang található meg.

A leírás forrása: Csáky Károly: Temetőjárás IV. - A nagycsalomjai Emléktemető (volt Alsótemető) című cikke a www.felvidek.ma portálon