Megújulásunk támogatója:  

Pusztatemplom


A kép forrása: Szeder László / wikipedia

A kép forrása: Szeder László / wikipedia

A kép forrása: epifanes / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 4,659'
Hosszúság (lon):
E 19° 12,346'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Szakrális romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterületen, a falutól északkeletre lévő mezőgazdaságt itelep melletti erdőben.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Ipoly közelében felépült falu temploma egyike hazánk legrégebbi datált plébániáinak: fennállásáról egy 1070-es oklevél már említést tesz. A 13. században Egyházcsalomja néven említi írott forrás a falut.

Amint azt a 2007-2008-ban itt folytatott régészeti feltárás bebizonyította, első kőtemploma román stílusban épült fel egy korai, pogány szláv temető helyére. A kis méretű, téglalap alaprajzú hajóhoz keleten félkörös szentély kapcsolódott. Ez a templom a tatárjárás idején elpusztult. A 13. század második felében újra felépítették, késő román stílusban. Ekkor némileg kiszélesítették déli irányban és új déli bejárat is készült. A 14. században immár gótikus stílusban újjáépítették a Mindenszentek nevére felszentelt egyházat. Ekkor hajóját szélesítették és meg is hosszabbították. Gótikus stílusban készült a szentélyhez északon kapcsolódó, téglalap alaprajzú sekrestye. A barokk korban a déli kapu elé kis szélfogót építettek.

A reformációt követően a templomot az evangélikussá vált közösség tovább használta egészen 1868-ig, amikor teteje beomlott. Ezután már nem javították ki, hanem romosodni hagyták, köveit építkezésekhez használták fel. A középkor óta templomától alaposan elhúzódott faluban új evangélikus templom épült.

Az 1930-as években a templom területén folytatott ásatások során előkerült egy kiemelkedően értékes lelet: egy bronzból öntött, lovast ábrázoló, úgynevezett akvamanile (a szertartásos kézmosáshoz használt, kiöntős víztartó edény) amely ma a besztercebányai múzeumban található. A 2007-2008-as ásatáson továbbá a román kori hajó helyén megtalálták egy donga boltozatos kripta maradványait.

A még mindig jelentős magasságú romok konzerválása, pl. részben leomlott, oromzatos nyugati homlokzatának rekonstrukciója jelenleg is folyik.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-11 11:24:26
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.