Megújulásunk támogatója:  

Apor-kastély


A képek forrása: Mányoki Zsolt http://kastely.ementor.hu
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 21,430'
Hosszúság (lon):
E 24° 22,911'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában a fő út déli oldalán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű faluról az első, máig fennmaradt írások a 14. században emlékeznek meg. Sokáig az Abosfalvi, majd a Gyulaffy család birtokolta. Utóbbiak a 16. században saroktornyos kastélyt építtettek a faluban, amely a ma is álló Apor-kastély elődje.

Az Apor család feltehetőleg egyike Erdély legrégibb, székely nemesi családjának, bár működésükről írott adatok csak a 13. századtól állnak rendelkezésre. Évszázadokig nem részesültek komolyabb birtokadományokban és csak kisebb tisztségeket viseltek királyi ill. fejedelmi szolgálatban. A 17. század végén az Aporok felkarolták a katolikus ellenreformáció és a Habsburgok térnyerésének ügyét, ennek köszönhetően hamarosan megalapozták karrierjüket és vagyonukat, I. Lipót királytól bárói és grófi címet szereztek.

A ma álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett kastélyt a korábban itt álló, Gyulaffy-féle kastély átépítésével hozták létre az Aporok a 19. század elején. A klasszicista-empir stílusú ház főhomlokzatát 1870-ben egy oszlopos portikusszal bővítették, mely fölé lépcsőzetes oromfal emelkedik. A hátsó homlokzat tengelyében is egy kisebb épületrész csatlakozik a kastélyhoz: ez korábban talán fedett tornác lehetett.

A 19. század végén - a Gyulaffy-kastély utolsó maradványaként - a parkban még állt egy nyolcszögletes, magas, barokkos torony. Ezt az Aporok könyvtárnak használták. Ez a 6000 kötetes könyvtár, benne számos ritka, a család irattárában fennmaradt kézirattal, mára \"természetesen\" eltűnt, a toronnyal együtt.

1945-öt követően az épület utolsó tulajdonosától, Apor (XIII.) Istvántól állami kézbe jutott és különféle funkciókat (üzlet, fogadó, iskola, óvoda, kultúrház) töltött be. A közelmúltban visszakerült az Apor-örökösök tulajdonába, akik felújítását és az idegenforgalom szolgálatába állítását tervezik.

A leírás Bicsok Zoltán - Orbán Zsolt: \"Isten segedelmével udvaromat megépítettem..\" Történelmi családok kastélyai Erdélyben. (Csíkszereda, 2012.) c. munkája nyomán készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2013-06-10 17:26:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Pataky-kúria (1.638 km)
Dániel-kastély (3.272 km)
Rhédey kastély (4.958 km)
Pekry-kastély (7.982 km)
Bethlen-kastély (8.149 km)
Béldi-kúria (8.261 km)
Haller-kastély (10.979 km)