Keresztes-Gál kúria

Kúria, udvarház
Mikefalva 56. szám, a település központjában, a fő úzzól délre, a Kis-Küküllő közelében
Rövid leírás:
A 18. századi barokk tetőzetű udvarházat gróf Keresztes (II.) Márton építtette, majd a XIX. században romantikus-eklektikus stílusban átalakították. Ekkor nyerte el a sarokbástya mai, sokszögű formáját. A Keresztesek után a háromszéki származású székely nemesi család, a Gálok tulajdonába került, akik az államosításig voltak az udvarház és a körülötte levő hatalmas birtok urai.

A kastély emeletes, négyszögű épület, barokkos manzárdtetőzettel. A 19. században eklektikus jelleget kapott: megmaradt a barokkos tetőzet, de az udvari homlokzat felől az épület sarkát kiemelő bástya romantikus, sokszögű saroktoronnyá alakult. Földszinti ablakai félkörívesek - ezek közül többet befalaztak - emeleti ablakai csúcsíves záródásúak. A torony emeleti ablakai fölött kis, ellipszis alakú ablaknyílások vannak. Az épülettömb délkeleti sarokrizolitja bástyára emlékeztet, ezen szerény méretű erkély található. A két saroképítmény közötti emeleti részen veranda húzódik.

Az államosítás után a berendezést széthordták, egyetlen csempekályha maradt meg. A rendszerváltás után nem igényelte vissza senki, így az önkormányzat tulajdonában van.

Pataky-kúria (2.392 km)
Apor-kastély (2.562 km)