Megújulásunk támogatója:  

August de Saxo Coburg et Gotha emlékoszlopaOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 45,685'
Hosszúság (lon):
E 20° 3,700'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Emlékmű
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északkeletre lévő Cigánka hegy tetején állt murányi várhoz vezető úton, közvetlenül a vár alatti túristaház mellett.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A tatárjárást követően a Cigánka hegy gerincén felépített murányi vár alatt a szolgálónépek falujáról először a 14. századból rendelkezünk adatokkal. A gazdag és fordulatos történettel rendelkező vár és uradalom területén a hatalmas felvidéki birtokos Koháry család a Rákóczi-szabadságharcot követően szerzett tulajdont. A fiú utód nélküli Koháry Ferenc kancellár lánya a Szász-Coburg-Gothai családból származó Ferdinand Georg Augusthoz ment férjhez, így - egy királyi adomány jóvoltából - leszármazottai örökölték a hatalmas Koháry birtokokat, köztük Murányt is. A magyarországi pozícióját és vagyonát így megalapozó Szász-Coburg-Gothai család - főleg a 19. században - kiemelkedő szerepet játszott Európa történetében. Számos tagja uralkodói rangig emelkedett: koronás főket adtak Belgium, Nagy-Britannia, Bulgária, Portugália és Mexikó élére.

Az egyik családtag, az 1881-ben, Alsó-ausztriai birtokukon, Ebenthalban elhunyt Szász-Coburg-Gothai Ágost herceg emlékét a murányi vár alatti nyeregben szép emlékoszlop őrzi. A kis dombocskán álló, kovácsolt vas kerítéssel övezett, kőből faragott, romantikus stílusú oszlop alapja hasáb alakú. A párkánnyal koszorúzott tömbön latin nyelvű szöveg emlékezik meg a herceg haláláról, illetve arról, hogy ezt az oszlopot fia, Fülöp állíttatta, az elhunytat gyászoló, leghűségesebb özvegy anyának tett fogadalmából, 1883-ban. A talapzaton karcsú, gúla alakú obeliszk áll, melynek elülső oldalán, egyszerű, ovális keretben az elhunyt Ágost herceg domborművű profilképe látható.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-31 21:01:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.