Szent Őrangyalok plébániatemplom

A kép forrása: Margita Marcinova / Panoramio
A fő utca keleti oldalán emelkedő magaslaton.
Rövid leírás:
A tipikus huta-település a 17. században jött létre. Első lakói a murányi uradalomhoz tartozó falu üveghutájában dolgoztak.

1831-ben, az érett klasszicizmus korszakában épült, délnyugat-északkeleti tájolású, egyhajós, nyeregtetős római katolikus templomának szentélye szegment záródású. Belső tere porosz boltozattal fedett. Rendkívül szép fekvésű, közepes méretű épület, nyugati homlokfala egyúttal a gömbsisakkal ellátott toronynak is alapját képezi. Lizéna-keretes homlokfalába szituált főbejáratát enyhe középrizalitszerű kiszögellés teszi hangsúlyossá. Sanctuáriumában helyezték el patrónusának, a bolgár cárnak baldachinos padját. A szentélyhez keletről kis, kontyolt nyereg tetős sekrestye kapcsolódik.