Megújulásunk támogatója:  

Daniel-kastély


A képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 6,217'
Hosszúság (lon):
E 25° 35,183'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-m-A-13271
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Olasztelek, 215. sz.
Egyéb adat:
Olasztelek református templomától délre, a település központjában áll a Daniel család kúriája.
Rövid leírás:
A Daniel család története a településen a 17. századig nyúlik vissza. 1621-ben kapta meg Daniel Mihály, Háromszék kapitánya új birtokait Bethlen Gábortól, mellyel megindult kastélyuk építése is.

A kastélyt a későreneszánsz stílusjegyek uralták építésekor, amelyre még ma is sok kőfaragás utal. Ekkor épült a kastély északnyugati része, a pince és a felette levő helyiségek. A Daniel Mihály által megkezdett építkezéseket 1669-ben unokája folytatta Haller Judittal kötött házasságát követően, és tovább bővítette a kastélyt. Ekkor épült a meglevő épületrészhez az északkeleti oldalról 45 fokban kapcsolódó rövidebb, emeletes épületszárnyat, illetve az épületre felkerült egy MD és HI monogrammal ellátott címer a homlokzatra. Szintén fennmaradt egy vörös andezitből készült ajtókeret is, a házaspár monogramjával. Még az ő életükben 1680-ban sor került egy második átépítésre is, amikor a hosszabb, földszintes szárnyat egy emelettel magasítják.
A kastély a 19. századig folyamatosan megőrizte ezen külső megjelenését. Ekkor báró Rauber Nándor tulajdonába került, aki elsősorban a belső teremelosztásokon változtatott. Daniel Gábornak Rauber Máriával kötött házassága révén került vissza a kastély ismét a Daniel család tulajdonába, aki az utolsó nagyobb átalakításokat végeztette az épületen. 1884-es építkezéseivel kapcsolódott össze a fő épületrész az északkeletre néző klasszicizáló szárnnyal, illetve az épület udvarra néző ablakai félköríves záródást kaptak. Ekkor készült az épület utcai homlokzatához kapcsolódó, Draskóczy Jenő mérnök által tervezett veranda is.

A világháborút követően ez az épület is állami tulajdonba került, és hosszú időn keresztül folyamatosan romlott az állapota. 2012-ben indultak meg a felújítások a kastély védelmére és helyreállítására, illetve idegenforgalmi hasznosítására szerveződött Daniel Kastély Egyesület irányításával. Ennek befejeztével 2014-ben egy kastélyszállót fog a szervezet nyitni a régi kúriában. A munkálatok során előkerültek az emeleti nagyteremben későreneszánsz secco technikával készült falképtöredékek is, amelyek a család életének, politikai pályafutásának főbb eseményeit ábrázolhatták. A korszakban egyedülálló freskók restaurálása az épület felújításával együtt vette kezdetét.

Forrás:
Daniel kastély (http://www.danielkastely.ro/)

Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2014-07-25 10:40:55
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Daniel-kastély (2.542 km)
Imecs-kúria (3.990 km)
Boda-kúria (5.081 km)
Hegyes-tető (6.086 km)
Vízimalom (8.444 km)