Megújulásunk támogatója:  

Vízimalom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 6,307'
Hosszúság (lon):
E 25° 41,757'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Agrár-ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában, a Malom utca északi végén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Erdővidék egyik utolsó vízimalma a Kisbaconon keresztülfolyó Barót-patak partján áll, vizének energiáját használja fel. A Barót vize az elmúlt évszázadokban több malmot is hajtott itt és a szomszédos területeken, de a 20. század második felében ezek mind tönkrementek.

A földszintes, fa gerendákból épült, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett malmot egyik gerendájában megőrződött, bevésett felirat szerint 1835-ben emelte kilenc helyi parasztember és egy molnár. A patakból kivezetett malomcsatorna zsilipjével lehet szabályozni a vízikerékre érkező víz mennyiségét, ezzel pedig a gépezet működési sebességét. A vízikerék forgó mozgását fogaskerekek és ún. transmissziós szíjak segítségével továbbítják a malom gépezetének megfelelő helyeire, így pl. a két malomkőpárhoz is. Ezek ma emberi fogyasztásra szánt búzát, de takarmánybúzát, kukoricát is őrölnek.

A Keresztes család birtokában lévő malmot a román kommunista diktatúra idején, 1967-ben államosították. Az 1989-es fordulat után a család, a két Keresztes testvér ezért pénzért kellett visszavásárolja egykori tulajdonát. Mára az őrlés iránti igény erősen megcsappant, így a malmot, amely ma az 1950-es években kialakított műszaki állapotot mutat, csak kiegészítő foglalkozásként működtetik, ugyanakkor szépen rendben tartják, óvják és örömmel meg is mutatják az érdeklődőknek, turistáknak.

A képek forrása: a malom facebook oldala:
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-10-18 15:49:14
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Mari-kúria (0.240 km)
Boda-kúria (7.016 km)
Daniel-kastély (8.444 km)