Megújulásunk támogatója:  

Euphrasius-székesegyház és épületegyüttes

Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 45° 13,715'
Hosszúság (lon):
E 13° 35,592'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 5
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
52440, Poreč, Eufrazijeva ul.
Egyéb adat:
Az épületegyüttes 1997 óta a világörökség része.
Rövid leírás:
A város első keresztény temploma a 4. században épült egy korábbi, ókeresztény kápolna kibővítésével. Itt őrizték a város első mártír püspökének, Szent Mórnak a földi maradványait. Maga az épület már nem áll, de a mozaikpadlója nagy felületen fennmaradt a ma látható székesegyháztól északra, a tenger felőli oldalon. Egy évszázaddal később újabb, immár háromhajós székesegyházat építettek, a korábbit dél felé bővítve, a járószintet megemelve. Ekkor készült a ma is álló (részben rekonstruált) nyolcszögletű keresztelőkápolna az épületegyüttes nyugati oldalán. Az 5. századi bazilikából szintén a mozaikpadló darabjai maradtak fenn, ezek a mai székesegyházban, betekintőablakokon szemrevételezhetők.
Az épületegyüttes mai tömegét és építészeti részleteinek jó részét a 6. században nyerte el Euphrasius püspök regnálása idején. Ekkor épült fel a bizánci mintájú, háromhajós bazilika, amelyet átrium kapcsol össze a korábbi baptisztériummal (keresztelőkápolnával). A bazilika magas, síkfödémes főhajóját délről és északról zárja le egy-egy oszlopsorral a két alacsonyabb mellékhajó, a fényt a gádorfal ablakai engedik be. Mindhárom hajó félköríves apszissal zárul a keleti oldalon. A hozzávetőlegesen 535 és 555 között készült épületegyüttes művészettörténeti értéke felbecsülhetetlen, hiszen az eltelt csaknem másfél ezer év során nem történt nagyobb beavatkozás, nem építették át a korstílusok szerint, így a belső tér (a bazilika mozaikjai, az oszlopok,oszlopfők, berendezés egy része stb.) őrzi a 6. század emlékeit, a későbbi korok főként a berendezést gazdagították. A legkomolyabb beavatkozásra akkor került sor, amikor 1440-ben egy földrengés megrongálta a bazilika déli oldalát. Ott ekkor elpusztultak a falat díszítő mozaikok, megsérültek az oszlopok, illetve az újjáépített fal gótikus ablakokat kapott.
Az épületegyüttes kimagasló értékei a 6. századi mozaikok, különösen a bazilika főhajójában, illetve apszisában. A diadalív fölötti falszakasz központi képe Jézust ábrázolja, két oldalra tőle az apostolok attribútumokkal díszített alakjai láthatók. A boltíven 13 medálba foglalt képen „isten báránya” és 12 női vértanú portréja szerepel. Hasonló kvalitású az apszis félkupolájának mozaikja, Szűz Mária a kis Jézussal és az angyalokkal. Az apszis központi eleme az oltár fölé emelt márvány cibórium, amelyet velencei mintára készítettek Ottó poreči püspök rendelésére 1277-ben. Az oltár reneszánsz stílusú, aranyozott ezüst relief díszítését a 15. század közepén kapta.
Az épületegyüttes északnyugati részén áll a 6. században épült, majd többször bővített, átépített püspöki palota. Feltehetően még az időben második templomhoz készült, annak tengelyétől kissé északra áll, nyugatról lezárva azt. 1992-ig használták rezidenciaként, ekkor költözött ki a püspökség és alakították vissza tereit, amelyből a földszinti, síkmennyezetes rész a legkorábbi periódus.
A keresztelőkápolnához nyugatról kapcsolódó harangtorony a 16. században épült.


Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2016-06-12 20:03:50
 
 

Állapotjelentések

2017.09.13 15:31 ngabi állapot: 5 - egyéb

Kőtár

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.